Στην οικονομική της αυτοτέλεια στοχεύει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης-Παπαποστόλου: Aπό τον Φεβρουάριο θα λειτουργεί και τα απογεύματα

Ιανουάριος, 19 2022
vasilis_papapostolou

Με στόχο να γίνει οικονομικά αυτόνομη μακροπρόθεσμα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης μπαίνει δυναμικά στο 2022 με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στοχοθεσίας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Το 2021 έκλεισε με ένα πλεόνασμα της τάξεως των 50.000 ευρώ, με περιορισμένα έξοδα λόγω COVID, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλη Παπαποστόλου να τονίζει, μιλώντας στον «Χ», πως η βιβλιοθήκη δεν είναι απλά ένας χώρος ανάγνωσης αλλά ένας πολυχώρος στον οποίο «μπορούν να παρουσιάζονται τα πάντα».

Η περίοδος της πανδημίας ήταν ένα πλήγμα και την Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2021 ήταν κλειστή. Ταυτόχρονα και λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργούσε και λειτουργεί, μέχρι το μεσημέρι και ορισμένες ημέρες τα απογεύματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαποστόλου, το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί εντός του Φεβρουαρίου και η βιβλιοθήκη θα ανοίξει ξανά τις πύλες της στο κοινό και τα απογεύματα καθημερινά. «Ένας βασικός στόχος είναι η βιβλιοθήκη να ανοίγει καθημερινά μέχρι το βράδυ και το καλοκαίρι να κλείνει ακόμα πιο αργά. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να γίνουν προσλήψεις 12-13 υπαλλήλων, κυρίως βιβλιοθηκονόμων, μέσω κοινωφελών προγραμμάτων» τόνιζε ο κ. Παπαποστόλου.
anagnostirio_kvdk
«Κάναμε ότι μπορούσαμε και κινηθήκαμε όσο περισσότερο γινόταν λόγω πανδημίας για να διοργανώσουμε δράσεις και εκδηλώσεις. Καταφέραμε να κάνουμε τρεις μεγάλες εκθέσεις και δεκάδες εκδηλώσεις το καλοκαίρι στον εξωτερικό χώρο, όπως οι βραδιές κινηματογράφου και παιδικές δραστηριότητες. Θέλουμε εντός του 2022 να κάνουμε δεκαπλάσιες δράσεις ελπίζοντας να μην μας περιορίσει ξανά η πανδημία» τόνισε ο κ. Παπαποστόλου.

Η νέα διοίκηση της «Κοβενταρείου» Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, φιλοδοξεί εντός του τρέχοντος έτους να «αξιοποιήσει» τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα που διαθέτει και το μουσείο της. Η έναρξη λειτουργίας του μουσείου, στο οποίο θα εκτεθούν τα σπάνια κειμήλια και βιβλία, υπολογίζεται περί το τέλος του έτους. Ο διεθνής διαγωνισμός είναι ήδη στον αέρα και υπάρχει η μουσειολογική μελέτη, η οποία θα αναδείξει τους θησαυρούς της «Κοβεενταρείου». Μάλιστα ο κ. Παπαποστόλου αναφέρει πως πιθανότατα το μουσείο να έχει και ξεχωριστή είσοδο.

Αναφορικά με έργα που θα «τρέξουν» εντός του 2022, είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης η «πρόσκληση 118» του προγράμματος ΕΣΠΑ μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για πρόγραμμα ψηφιακού πολιτισμού κι αφορά στην ψηφιοποίηση όλων των αρχείων της βιβλιοθήκης κάτι που θα προσφέρει παράλληλα και ένα είδος ψηφιακής βοήθειας στον οργανισμό. «Να αναφέρω επίσης και την μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, για την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στο εμπρός μέρος του κτιρίου, τα οποία θα αναδείξουν το κομψοτέχνημα που βρισκόμαστε. Στο ίδιο κομμάτι του προγράμματος σκεφτόμαστε να ενσωματώσουμε και την ενίσχυση της «εταιρικής ταυτότητας» μας με την δημιουργία ενός επαγγελματικού βίντεο που θα δείχνει τα κειμήλια και τον πλούτο της βιβλιοθήκης και τους χώρους της» πρόσθεσε ο κ. Παπαποστόλου.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis