Ομιλητές Forum Ιδεών: Ματούλα Σκαλτσά, Παρασκευή Νίτσιου, Αγγελική Τσιοτινού

Μαΐου, 11 2017

Ένα Μουσείο Βιβλιοθήκης για τους ανθρώπους της Κοζάνης

Ματούλα Σκαλτσάκαθηγήτρια ΑΠΘ – Ομάδα Μουσειολογικής Μελέτης
Παρασκευή ΝίτσιουΔρ Μουσειολογίας ΑΠΘ
Αγγελική Τσιοτινούυπ. Δρ ΑΠΘ

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, πέρα από τη λειτουργία της στέγασης, αναλαμβάνει και το ρόλο της μουσειακής ανάδειξης μιας από τις πλουσιότερες συλλογές βιβλίων που θησαυρίζουν σήμερα οι δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας.
Η μεγάλη και πολύτιμη αυτή συλλογή στάθηκε αφορμή για το ξετύλιγμα ενός μουσειακού αφηγήματος που αφορά τους ανθρώπους της Κοζάνης, δηλαδή την ίδια την πόλη. Μέσα από «μεγάλες» και «μικρές» ιστορίες έρχονται στο προσκήνιο οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην ανάπτυξη της οικονομικής και της πνευματικής ζωής της πόλης από τον 17ο αι. και εξής. Είναι αυτή η άνθιση που οδήγησε στη δημιουργία μιας πλούσιας και οργανωμένης Βιβλιοθήκης σε μια τόσο πρώιμη για τα ελληνικά δοδομένα εποχή.
Τα σημαντικά τεκμήρια στη συλλογής, εκτίθενται έτσι ώστε να αφηγούνται πολλαπλές ιστορίες. Παρουσιάζονται ταυτόχρονα ως «θησαυροί», αλλά και ως μάρτυρες για πτυχές των κοινωνικών, πολιτικών, πνευματικών και ιδεολογικών συνθηκών των αιώνων ιστορίας της Κοζάνης. Μέσα από έξι επιμέρους αφηγήματα, πολύτιμα τεκμήρια των συλλογών της Βιβλιοθήκης επιχειρούν να ανασυστήσουν μνήμες της συλλογικής ιστορίας της πόλης και να πληροφορήσουν τον επισκέπτη για την πορεία της στο χρόνο.