Ομιλητής Forum Ιδεών: Νέστωρ Μπαμίδης

Μαΐου, 09 2017
mpamidis1

Η πρόσβαση στα αρχεία: πρότυπα περιγραφής και σύγχρονες εφαρμογές

Νέστωρ Μπαμίδης
Γενικά Αρχεία του Κράτους

Πρόσβαση είναι η διαδικασία η οποία καθιστά εφικτή τη μελέτη των αρχείων, επειδή υφίστανται αφενός το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και αφετέρου τα εργαλεία έρευνας.
Προκειμένου τα εργαλεία έρευνας να είναι εύχρηστα και προσιτά στο ευρύ κοινό, η διεθνής αρχειακή κοινότητα συστηματοποίησε τα μεταδεδομένα (διαχειριστικά και περιγραφικά) που θεωρούνται απαραίτητα για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των περιεχόμενων πληροφοριών σε τέσσερα αρχειακά πρότυπα περιγραφής: το ISAD(G) (1994/2000), το ISAAR(CPF) (1996/2004), το ISDF και το ISDIAH το 2008.
Η προτυποποίηση αυτή, σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, έχουν μεταμορφώσει τόσο τις πρακτικές περιγραφής όσο και τη διαθεσιμότητα των αρχειακών τεκμηρίων. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις διαχείρισης και διάθεσης του αρχειακού πλούτου της χώρας, δημιούργησαν και εφαρμόζουν από το 2008 το ολοκληρωμένο σύστημα αρχειακών πληροφοριών @ρχειομνήμων. Το λογισμικό που θα παρουσιαστεί συνοπτικά, αποτελεί ένα παράδειγμα προσαρμογής του κρατικού φορέα διαχείρισης αρχείων για την ικανοποίηση τόσο των δικαιωμάτων των πολιτών όσο και των σύγχρονων αναγκών των ερευνητών.