‘Ενα κομμάτι από ένα παιχνίδι – Εργαστήρι εικαστικών.

Αύγουστος, 29 2016
IMG_5886

“Το 1906, σε ηλικία 8 ετών, οι γονείς μου μου χάρισαν τα πρώτα μου εργαλεία και μου παραχώρησαν το υπόγειο του σπιτιού μας για εργαστήριο. Οι γονείς μου με υποστήριζαν να φτιάχνω πράγματα μόνος μου.
Όταν ήμουν παιδί, είχα πολλά παιχνίδια, που ποτέ όμως δεν με ικανοποιούσαν. Πάντα τα μετέτρεπα με προσθήκες από ατσαλόσυρμα, χάλκινα σύρματα και άλλα υλικά.
Στην Καλιφόρνια είχα έναν φίλο  που φτιάξαμε μαζί μια πανοπλία από ντενεκέδες και ξύλο, όπλα, κράνη και σπαθιά. Αυτός ήταν ο σερ Λάνσελοτ κι εγώ σερ Τρίσταν.
Μεγαλώνοντας μου άρεσε να παίζω με μηχανικά παιχνίδια…
Όλες οι κατασκευές μου με σύρμα συνδέονται με την ιστορία της μοντέρνας τέχνης με έναν από τους κανόνες που πρότεινε ο Μοντιλιάνι και που όριζε πως τα αντικείμενα πίσω από άλλα αντικείμενα δεν πρέπει να χάνονται από το βλέμμα, αλλά αντίθετα πρέπει να φαίνονται μέσα από τα άλλα αντικείμενα που πρέπει να γίνονται διαφανή. Τα συρμάτινα γλυπτά μου ακολουθούν αυτή την πρόταση με τον πιο αποφασιστικό τρόπο…” Alexander Calder, εικαστικός, συγγραφέας
Η αίθουσα του Αρχοντικού Λασσάνη όπου φιλοξενούνται οι δράσεις της Καλοκαιρινής εκστρατείας ως το τέλος τους για το 2016,μετατράπηκε σε εργαστήρι εικαστικών. Παρακολουθώντας στην οθόνη με πολύ ενδιαφέρον, video και power point με τον ίδιο  Alexander Calder να κατασκευάζει τα παιχνίδια,οι εξερευνητές 2016 αποτύπωσαν την έναρξη της ιστορίας των παιχνιδιών.
Ο Calder με υλικά της καθημερινότητας κατασκεύαζε και τροποποιούσε..Έτσι και οι καλλιτέχνες-εξερευνητές της πόλης της Κοζάνης σήμερα,με σύρμα,χαρτί,σκοινί,ύφασμα  ‘μιμήθηκαν με ευκολία το έργο του…’κατασκευάζοντας με φαντασία τα δημιουργήματα που διακόσμησαν την ιστορική αίθουσα Χαρτοθήκης.