Κάτι που μπορεί να θρυμματιστεί– Εργαστήρι Αρχαιολογικής Ανασκαφής.

Αύγουστος, 25 2016
IMG_5583

Ευχαριστώντας την κ.Χονδρογιάννη,για την άδεια κατ´ εξαιρεση να επισκεφτούμε την Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης και την Ευαγγέλογλου για την εκτενή ψυχαγωγική παρουσίαση των εκθεμάτων της στους εξερευνητές της “Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2016″, μπήκαμε »με το δεξί» στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Συλλογής στην Δημοκρατίας 8.
Εκεί μείναμε έκπληκτοι με τον θησαυρό από τα προϊστορικά χρόνια, που πολλοί ακόμα αγνοούμε ότι έχει ανακαλυφθεί στην πόλη μας, νιώθοντας ταυτόχρονα περήφανοι με την μετέπειτα ασημένια φιάλη αστεριού της Βεργίνας, που μαρτυρά ότι η Μακεδονία ήταν ανέκαθεν εδώ..

Φυσικά στις γυναίκες ανήκαν τα περισσότερα ευρήματα και τι άλλο από…σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, καρφίτσες, πυξίδες (ή μπιζουτιέρες) πόρπες, με τα οποία καλλωπίζονταν και πριν πολλά πολλά χρόνια…
Δίπλα από το ναό του ΑγίουΚωνσταντίνου της Κοζάνης και συγκεκριμένα στην οδό Αρκαδίου, βρέθηκε το 1991 συλημένος κτιστός οικογενειακός τάφος του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ.. ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκε μαρμάρινη σαρκοφάγος, με ανάγλυφο διάκοσμο και τα πορτρέτα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, νεαρών γυναικών και ενός αγοριού εξαιρετικής τέχνης, τα οποία και περιεργαστήκαμε έπειτα  στην «Αρχαιολογική Συλλογή» στην οδό Δημοκρατίας.

Έτσι στην δράση της αρχαιολογικής ανασκαφής, κρατώντας στην μνήμη μας τις εικόνες των παραπάνω αλλά και τρόπων με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τον τόπο μας από την αρχαιοκαπηλία, οι εξερευνητές της Κοζάνης αναχωρήσαμε φουσκωμένοι από περηφάνια για τα ευρήματα και την ιστορία της πόλης μας .