Ένα οριγκάμι– Εργαστήριο οριγκάμι.

Αύγουστος, 09 2016
origami

Μ.Δημητρίου, “Origami με φαντασία”. Ο γερανός είναι ένα όμορφο και μεγαλόπρεπο πουλί, το οποίο δείχνει μεγάλη αφοσίωση στο ταίρι του. Αγαπά επίσης υπερβολικά τα μικρά του, που τα ανατρέφει με στοργή και τρυφερότητα. Συμβολίζει την καλή υγεία, την ευτυχία και την ειρήνη, ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να ζήσει μέχρι και 1000 χρόνια.Ένας παλιός γιαπωνέζικος μύθος λέει ότι, αν κάποιος διπλώσει χίλιους γερανούς από χαρτί, μπορεί να ζητήσει την εκπλήρωση μιας ευχής του από το ιερό αυτό πουλί, καθώς ο γερανός μπορεί να χαρίσει μακροζωία, καλή υγεία και να γιατρέψει κάθε αρρώστια!

Το οριγκάμι έγινε πιο γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, όταν η Σαντάκο Σασάκι, ένα κορίτσι 11 χρονών, προσβλήθηκε από λευχαιμία, εννιά χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν την επισκέφτηκε η καλύτερή της φίλη, που της έκανε δώρο ένα οριγκάμι-γερανό. Ήθελε έτσι να της θυμίσει τον παλιό μύθο και να την παροτρύνει να τον πραγματοποιήσει! Η Σαντάκο πίστεψε ότι η δύναμη των προγόνων της και το ιερό πουλί θα μπορούσαν να της ξαναχαρίσουν την υγεία της, αρκεί να προσπαθούσε και εκείνη. Έτσι, άρχισε να διπλώνει γερανούς, με στόχο να τους κάνει χίλιους, ώστε να πραγματοποιηθεί η ευχή της. Ήταν πραγματικά ένα γενναίο κορίτσι! Η πράξη της εντυπωσίασε τους γιατρούς, τους επισκέπτες και τους άλλους ασθενείς, που άρχισαν να της μαζεύουν χαρτιά για να εκπληρώσει το έργο της.Το άτυχο κορίτσι όμως πέθανε έχοντας προφτάσει να διπλώσει 644 γερανούς. Τότε οι φίλοι της ανέλαβαν να φτιάξουν τους υπόλοιπους και να τους τοποθετήσουν στον τάφο της, ελπίζοντας να εκπληρωθεί η ευχή όλων των παιδιών του κόσμου για ειρήνη.
Το άγαλμα της Σαντάκο, που κρατάει ένα πελώριο origami – γερανό, στήθηκε   από τους φίλους της στο “Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Αυγούστου, γιορτάζεται η “Ημέρα Ειρήνης” και τιμάται η μνήμη των θυμάτων της ατομικής βόμβας. Στη βάση του αγάλματος υπάρχει η επιγραφή

“Αυτή είναι η κραυγή μας

Αυτή είναι η προσευχή μας

Ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, το origami- γερανός θεωρείται πλέον, διεθνώς, σύμβολο της ειρήνης.