ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ Δευτέρα 9/5

Μαΐου, 09 2016
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Κύκλος: «ΣΩΜΑ»

Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση

Πολιτικές διαχείρισης του θανάτου και δημιουργίας της ζωής

Στο πλαίσιο του Ύπνος Project
Γλώσσες: Ελληνικά

 

Όπως ο άνθρωπος από πολύ νωρίς παρατήρησε και η τέχνη πολύ επέμενε να υπενθυμίζει, ο ύπνος είναι μια πρόβα θανάτου, το ενύπνιο μια πρόβα διαχείρισης του μεταφυσικού, το ξύπνημα η καθημερινή αλληγορία της ανάστασης.

Μέρος των συζητήσεων με θέμα το Σώμα, και συνδεδεμένη με το πρότζεκτ Hypnos, η συζήτηση με τίτλο «Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση» θα επικεντρωθεί στις σημερινές συνθήκες διαχείρισης (πολιτικής, θρησκευτικής, τεχνολογικής, βιοτεχνολογικής) του θανάτου και της ζωής.

Στόχος είναι να φέρουμε κοντά δύο μεγάλους, πολύ σύγχρονους προβληματισμούς: αφενός την κοινωνιολογική/θεωρητική ανάλυση για τη βιοπολιτική και τη θανατοπολιτική (πώς δηλαδή η σύγχρονη εξουσία προστατεύει και προγραμματίζει τη ζωή κάποιων ανθρώπων, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται το θάνατο κάποιων άλλων) και αφετέρου τη μεγάλη συζήτηση για τη «δημιουργία ζωής» από τη βιοτεχνολογία. Θα συνδέσουμε επίσης αυτές τις συζητήσεις με το μεγαλύτερο θέμα της πίστης στη μετά θάνατον ζωή, αλλά και της μνημολογίας των νεκρών, του θρήνου, της εικόνας του φαντάσματος, της σύνδεσης της μνήμης (των νεκρών) με την ιστορική καταγραφή και την τέχνη.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1516/

Η ζωντανή αναμετάδοση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9/5  λίγο πριν τις 19:00, εντός της σελίδας της συζήτησης (στο παραπάνω link), αλλά και στο tab ΣΤΕΓΗ LIVE: http://www.sgt.gr/gre/SPG1520/?vid=LS20151020GR_1@11719

 

Το βίντεο της ζωντανής αναμετάδοσης παραμένει διαθέσιμο και μετά τη λήξη, στο sgt.gr, στα tab VIDEOS και ΣΤΕΓΗ LIVE  μαζί με όλα τα live της σεζόν.

 

HYPNOS_cards_2