Παρουσίαση βιβλίου «Οι βάτραχοι του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο» (Φωτογραφίες)

Μαΐου, 04 2015
poster5a

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου «Οι βάτραχοι του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο»

«Οι βάτραχοι του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο»,  που συνέγραψε ο δρ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, θα παρουσιαστεί από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας,

την Τετάρτη 6 Μαϊου στις 7:00 το βράδυ στη

Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης (Φιλίππου Β΄ 30).

Ο συγγραφέας δρ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης  διαθέτει πλούσια συγγραφική δράση στον τομέα της ποντιακής διαλέκτου και ιδιαίτερα αξιόλογο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο.

Το νέο του πόνημα θα παρουσιάσουν οι Δρ. Βασιλική Βόντσα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και Ελένη Τσακιρίδου, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.

Πρόκειται για τη μεταφορά της έξοχης σατιρικής κωμωδίας «Οι Βάτραχοι» του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο, πράγμα που συγκινεί τους αναγνώστες για δυο λόγους.

Πρώτα πρώτα επειδή τα ιστορικά γεγονότα που αποτελούν το υπόβαθρο της αρχαιοελληνικής αυτής κωμωδίας αντανακλούν μια ταραγμένη περίοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας όπως και η σημερινή εποχή. Ο Αριστοφάνης στους Βατράχους αντλεί το θεματικό του υλικό κυρίως από την πολιτική επικαιρότητα και την κοινωνική ζωή των Αθηνών, εστιάζει ιδιαίτερα στην ειρήνη, τη δημοκρατία, τις νέες φιλοσοφικές ιδέες και την οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση της αθηναϊκής κοινωνίας, προκαλεί την προσοχή του κοινού με το σκωπτικό του πνεύμα και την έντονη αγωνιστική και κριτική του διάσταση και προκαλεί το γέλιο και το σκώμμα. Έτσι ο σύγχρονος αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει μέσα από τον αριστοφανικό λόγο πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής μας και να απαντήσει κριτικά σε καίρια ερωτήματα πολιτικής και αρχών.

Δεύτερον επειδή ο συγγραφέας, ως άψογος γνώστης και χρήστης της ποντιακής, μεταφέρει το αριστοφανικό κείμενο με απόλυτη επιτυχία σε μια γλώσσα ζωντανή και πλούσια. Διαβάζοντας το κείμενο ο ποντιόφωνος αναγνώστης νιώθει την πραγματική απόλαυση μιας διαλέκτου που παραμένει ζωντανή, ρέουσα, εμπλουτισμένη με νέες δυνατότητες να εκφράσει λόγο.

Τη συζήτηση θα συντονίσει   ο κ. Νικόλαος Αδαμίδης Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Δρεπάνου.