Το Πάσχα ως Λαμπρή

Απρίλιος, 02 2015
poster4_Final_ss

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της κ. Ελεωνόρας Σκουτέρη-Διδασκάλου, τ. Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Α.Π.Θ., προσκεκλημένης της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, με θέμα: Το Πάσχα ως Λαμπρή: το εορταστικό αρχέτυπο, τα παράλληλα και τα αποτυπώματά του (μια ανθρωπολογική θεώρηση), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 8:00 μμ, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

Κυριολεκτικά ανοιξιάτικο και συμβολικά και αναστάσιμο το Πάσχα, η εορτή των εορτών του Χριστιανισμού, κορυφώνει κεντρικά και δίνει νόημα στην εορταστικά σημαδεμένη περίοδο των 90 ή 110 ημερών, το 1/4 του ημερολογιακού έτους που οδηγεί από τον χειμώνα στο καλοκαίρι, από το σκοτάδι στο φως, από τη νηστεία στην ευωχία, από την αποχή στη συμμετοχή. Περίοδος μεταβατική, εκτυλίσσεται μέσα από επάλληλες, διαδοχικές ή παράλληλες, διαβατήριες τελετές, πράξεις και συμπεριφορές που εκλαϊκεύουν σε αμέτρητες τοπικές παραλλαγές και ιστορικές εκδοχές ένα κεντρικό θρησκευτικό αφήγημα περί ζωής και θανάτου, στο οποίο πυκνώνονται βαθύτατα κοινωνικά νοήματα, έννοιες και συμβολισμοί. Ο θεολογικός χαρακτήρας της δομής του αφηγήματος που μετασχηματίζει μέσα από το Ανάστα ο Κύριος το θάνατο σε ζωή, τη θυσία σε σωτηρία, το Πάσχα σε Λαμπρή, συνέχει τα ποικίλα επεισόδια που συνθέτουν κατά περίπτωση την ιδιαίτερη πλοκή με την οποία κάθε τοπική κοινότητα εκφράζει το κεντρικό νόημα της ιστορίας αποτυπώνοντάς το συνολικά ή αποσπασματικά σε επιμέρους συμβολικές πρακτικές και έθιμα.

 

One Comment

  • Ο/Η Το Πάσχα &o... λέει:

    […] Ομιλία της κ. Ελεωνόρας Σκουτέρη-Διδασκάλου, τ. Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Α.Π.Θ., προσκεκλημένης της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, με θέμα: Το Πάσχα ως Λαμπρή: το εορταστικό αρχέτυπο, τα παράλληλα και τα αποτυπώματά του (μια ανθρωπολογική θεώρηση), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 8:00 μμ, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.  […]

Η γνώμη σας είναι για μας σημαντική!

Θα θέλαμε να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ερωτηματολογίου που ακολουθεί … Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αποτελούν για μας απαραίτητη πληροφορία στην προσπάθειά μας για συνεχή βελτίωση!

https://goo.gl/forms/jSkf3hHppjCFx8Ow2