100 χρόνια λειτουργίας της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης ως Δημοτική Βιβλιοθήκη

Φεβρουάριος, 01 2024
3-book-768x406

Στις 10 Ιουλίου του 1923, μόλις έντεκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Κοζάνης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλεως, μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες της χώρας, που τότε έλαβε το όνομα του δωρητή, Κοβεντάρειος.
3-vivliothiki_esoteriko
100 χρόνια λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου φέρνει τους τηλεθεατές σε επαφή με τον πλούτο που φιλοξενεί η βιβλιοθήκη και την σημασία της για την ευρύτερη περιοχή.

Η Βασιλική Βόντσα διευθύντρια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Ν. Κοζάνης, δηλώνει πολύ υπερήφανη, καθώς μέσω ενός προγράμματος 400 μαθητές εργάστηκαν επάνω σε τρείς άξονες: στην ανακύκλωση των βιβλίων, στα παλιά χειρόγραφα και στα βιβλία με τις μικρογραφίες, καθώς και στα βιβλία από τοπικούς λογοτέχνες, με τα οποία δημιουργήθηκαν διάφορα σύγχρονα ακουστικά μέσα αφήγησης.
3-esoteriko
100 χρόνια λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης
Η βιβλιοθήκη έχει ήδη διαβεί το κατώφλι της δεύτερης εκατονταετίας της, καθώς η έναρξη της ως σχολική βιβλιοθήκη μετρά τρείς αιώνες ζωής. Η δημιουργία της συλλογής και η λειτουργία της σε διάφορες μορφές (σχολική, κοινοτική, αναγνωστήριο κτλ) ανατρέχει στον 17ο αιώνα, όπως μαρτυρούν παλιές αναφορές.

Έκτοτε η βιβλιοθήκη ακολουθεί την ιστορία της πόλεως, την κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη.
3-vivliothiki
100 χρόνια λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης
Σήμερα η συλλογή της περιλαμβάνει χιλιάδες έντυπα, χειρόγραφα, λυτά έγγραφα, περιοδικά, εφημερίδες- κυρίως τοπικές- αρχαιολογική συλλογή, χάρτες, αλλά και την Χάρτα του Ρήγα. Οι αναγνώστες και φιλίστορες μπορούν να αναζητήσουν ηλεκτρονικά στον κατάλογο της, περισσότερες από 1.550.000 ψηφιοποιημένες σελίδες.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/ert3/100-xronia-leitourgias-tis-dimotikis-vivliothikis-kozanis/