Η Δίκαιη Μετάβαση στα χέρια των πολιτών: συνδιαμόρφωση προτάσεων για την ενίσχυση της νέας γενιάς, της απασχολησιμότητας και της ποιότητας ζωής στη Δυτική Μακεδονία

Ιανουάριος, 29 2024
B2Green_Domhsh-Mhxanikoi_tools


Τίτλος εκδήλωσης: Η Δίκαιη Μετάβαση στα χέρια των πολιτών: συνδιαμόρφωση προτάσεων για την ενίσχυση της νέας γενιάς, της απασχολησιμότητας και της ποιότητας ζωής στη Δυτική Μακεδονία

Ημ/νια και ώρα: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024, 17:00 – 20:00

Περιγραφή:
Το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προσκαλεί το κοινό της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής σε διαδραστικό εργαστήριο στο οποίο θα αναδειχθούν και συνδιαμορφωθούν «από τα κάτω προς τα πάνω» προτάσεις για τη δίκαιη μετάβαση της περιοχής.

Αντλώντας από τα αποτελέσματα και τις συζητήσεις ενός πρώτους εργαστηρίου που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, την αξία της συμμετοχικότητας, αλλά και την κατάθεση των αναπτυξιακών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, στόχος αυτού του δεύτερου εργαστηρίου είναι να συλλεχθούν και αναδειχθούν προτάσεις δράσεων και επενδύσεων από την πλευρά των πολιτών σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την τοπική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε διαδραστικές θεματικές συζητήσεις που σχετίζονται με λύσεις προώθησης της έρευνας και υποστήριξης της νέας γενιάς, την αντιμετώπιση κοινωνικοοικομικών επιπτώσεων και αξιοποίηση ευκαιριών εργασίας, και την ανάδειξη δημοκρατικών τεχνοοικονομικών λύσεων διεσπαρμένης παραγωγής, αποκατάστασης εδαφών και ενίσχυσης έξυπνης γεωργίας. Μετά το πέρας αυτών των συζητήσεων θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση ενός συνεκτικού καταλόγου δράσεων καθώς και θα συζητηθούν άμεσες προτεραιότητες και ανάγκες για το επόμενο διάστημα.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του έργου JUSTEM που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στις περιοχές της που εξαρτώνται ενεργειακά από τον άνθρακα/λιγνίτη. Σκοπός του έργου είναι να συμβάλλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δίκαιης μετάβασης και της απανθρακοποίησης μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης και συνδιαμόρφωση. Μέσα από αυτή τη σειρά εργαστηρίων επιχειρούμε να δώσουμε φωνή στην τοπική κοινωνία ώστε να διαμορφώσουμε μαζί την πορεία της μετάβασης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτείται προεγγραφή.