Χαρτογραφώντας τη χαρτογραφία στην Κοζάνη

Σεπτέμβριος, 25 2023
xarta_ws_xartis_7


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Χαρτογραφώντας την χαρτογραφία στην Κοζάνη», που είχε ως στόχο να ρίξει φως στην χαρτοθήκη της πόλης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου 2023 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή, η οποία βρίσκεται στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην Χάρτα ως ένα σημαντικό μνημείο της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Λιβιεράτος παρουσίασε το βιβλίο του «Γεωχωρικά Διακυβεύματα, 1821 και μετά. Μια Απόκλιση», το οποίο αναφέρεται στην ιστορία των χαρτών στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας ανέπτυξε τις ιδέες του για την σημασία της χαρτογραφίας στην ανάπτυξη του ελληνικού έθνους.
Στην εκδήλωση που συντόνισε η Δήμητρα Τσότσιου-Τσάγια, Αντιπρόεδρος ΚΔΒΚ, συμμετείχαν επίσης ο Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός, ο Νίκος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Πέτρος Πατιάς, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι ομιλητές εστίασαν στη σημασία της χαρτογραφίας για την κατανόηση της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της πολύτιμης χαρτοθήκης της Κοζάνης και της συνεισφοράς της στην ελληνική ιστορία.

xarta_ws_xartis_1

xarta_ws_xartis_9

xarta_ws_xartis_8

xarta_ws_xartis_6

xarta_ws_xartis_5

xarta_ws_xartis_2

xarta_ws_xartis

xarta_ws_xartis_4