Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Μάρτιος, 31 2023
programma kdvk (1)

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του διάσημου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ) διοργανώνει και φέτος:

1. Διαγωνισμό Παραμυθιού με τίτλο « Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι » και θέμα « Ένας Όμορφος Κόσμος ».

2. Έκθεση παλαιών κόμικς 3 με 12 Απριλίου.
Θα φιλοξενείται στο χώρο του μουσείου της ΚΔΒΚ έκθεση παλαιών κόμικς, συλλογή των κ. Σάκη Κουκουμπέση & κ. Στέλιου Μανουσαρίδη που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες 1960-1990, (Μπλέκ, Ζαγκόρ, Όμπραξ, Μικρός Σερίφης, Μικρός Καουμπόι, Μικρός Αρχηγός, Τανκς, Κράνος, Μάχη, Δράση, Μίκυ Μάους, Τιραμόλα και Σεραφίνο).
Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της ΚΔΒΚ (8:00΄π.μ. – 20:00΄Δευτέρα με Παρασκευή).

3. Παρουσιάσεις βιβλίων
-3 Απριλίου 18:30΄μ.μ. με 20:00΄ «Μικροί Συγγραφείς Μεγάλες Ιστορίες» με την κ. Ελένη Γκόρα..
-4 Απριλίου 10:30΄π.μ. με 12:00΄μ.μ.: «Αν ήμουν βιβλίο…» με τις κ. Κατερίνα Τσιλφίδου & κ. Βαλεντίνα Κοταρίδου.
-5 Απριλίου 10:30΄π.μ. με 12:00΄μ.μ.: «Τι μπορείς να κάνεις με τη μουσική» με την μικρή μας φίλη Κων/να Παπαζήση.
-6 Απριλίου 10:30΄π.μ. με 12:00΄μ.μ.: «Σοφία» της Ζωρζ Σαρή με την κ. Αικατερίνη Ζαχαράκη και 18:00΄ -20:00 «Το κυνήγι του κρυμμένου παραμυθιού» εργαστήριο με την κ. Άννα Μακρυγιάννη
-7 Απριλίου στις 18:00΄μ.μ.: Τελετή βράβευσης του διαγωνισμού με τίτλο « Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι» και θέμα «Ένας Όμορφος Κόσμος».

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής δημιουργεί το μήνυμα και την αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρυνθεί η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2023, το υλικό του εορτασμού ανέλαβε το Ελληνικό Τμήμα. Το μήνυμα γράφτηκε από τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, που ορίστηκε επίσημα υπεύθυνο για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023, επέλεξε το θέμα και σχεδίασε την αφίσα της ΙΒΒΥ για όλα τα εθνικά τμήματα του κόσμου, παροτρύνοντας όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία να συμβάλουν στον εορτασμό.
Afisa IBBY_59x42_31jan2023 (1)

Afisa IBBY_59x42_31jan2023_1 (1)