‘Oποιοι ισχυρίζονταν πως οι βιβλιοθήκες είναι βαρετές, αυτό το καλοκαίρι διαπίστωσαν το… Αντίθετο!

Οκτώβριος, 16 2014
afisa_kalokairinisekstrateias_1

Από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, το Future Library μας προσκάλεσε με την 3η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας να «σκεφτούμε αντίθετα»  μέσα από ένα ταξίδι σ’ όλη την Ελλάδα. Ένα ταξίδι, που περιέλαβε πόλεις από την Αλεξανδρούπολη και τη Βέροια μέχρι την Καστοριά, την Κοζάνη, το Γαλαξίδι και την Ιεράπετρα, με «ταξιδιώτες» νέους, εφήβους, μαθητές, οι οποίοι «χαρτογράφησαν αντίθετους κόσμους» μαθαίνοντας την έννοια των αντιθέτων, γνώρισαν τη Φύση μέσα από τις αντιθέσεις της με «τα αντίθετα που δραπέτευσαν στο πάρκο!», «πειραματίστηκαν» με τους «αντίθετους κόσμους της φυσικής», προβληματίστηκαν ως προς το τι είναι τελικά «το όμορφο και το άσχημο», είπαν “ψέματα και αλήθειες”, έμαθαν να σκέφτονται διαλεκτικά λαμβάνοντας υπόψη στους συλλογισμούς και τις δράσεις τους, την έννοια του αντίθετου, του άλλου, του διαφορετικού.. Τη μέρα του «ύπνου και του ξύπνιου», τα παιδιά κοιμήθηκαν το βράδυ στη βιβλιοθήκη με ιστορίες και φανταστικούς ήρωες και ξύπνησαν για να φάνε όλα μαζί πρωινό, ενώ τη μέρα του «αγοράζω και του πουλάω» πούλησαν τις χειροτεχνίες τους και αγόρασαν παγωτό. Έραψαν και ξήλωσαν μαζί με την Πηνελόπη, έπαιξαν με τους ήχους και τη σιωπή, και τα μωρά με τους γονείς τους γνώρισαν τη χαρά του να είσαι καθαρός παίζοντας με το νερό, αλλά και τη χαρά του να παίζεις με τις λάσπες και να είσαι βρώμικος. Σε ολόκληρη τη χώρα το καλοκαίρι συνυφαίνεται πλέον με τις βιβλιοθήκες!

Και αν πρόθεση της ομάδας  του Future Library ήταν να μυήσει όλο και περισσότερους στο μαγικό κόσμο των βιβλίων και να προβάλει τις βιβλιοθήκες ως χώρους δημιουργίας που τους αξίζει,  να γίνουν ο πυρήνας των κοινωνιών τους, μετά από τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας, δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως οι βιβλιοθήκες έχουν κερδίσει το στοίχημα! Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις Καλοκαιρινές Εκστρατείες άνοιξαν τις πόρτες 140 βιβλιοθηκών σε 100 πόλεις, φιλοξενώντας σχεδόν 200.000 παιδιά και τους γονείς τους σε 8.402 δράσεις, που με ευρηματικό τρόπο τους προκαλούσαν να ανακαλύψουν τον πολυδιάστατο χώρο της βιβλιοθήκης και τις διαφορετικές λειτουργίες του.

Και βέβαια, πρωταγωνιστές στην όλη διαδικασία είναι πάντα οι βιβλιοθηκονόμοι, οι υπάλληλοι και εθελοντές των βιβλιοθηκών, αλλά και η δημιουργική ομάδα του Future Library που κάθε χρόνο σχεδιάζει την Καλοκαιρινή Εκστρατεία. Ένα σύνολο ανθρώπων που με αστείρευτο μεράκι και, σε πείσμα των δυσκολιών, καταφέρνει να δίνει το ρυθμό στο καλοκαίρι των παιδιών.

Η αυλαία και της 3ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας, που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκλεισε, δίνοντας πια τη σκυτάλη στις τοπικές κοινότητες να συνεχίσουν να γεμίζουν τις βιβλιοθήκες, χειμώνα καλοκαίρι.

Σύντομα θα ακολουθήσει και αναλυτικότερος απολογισμός από το Future Library, σχετικά με τα αποτελέσματα της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας αλλά και την εξέλιξη που έχει συντελεστεί από τον πρώτο χρόνο διοργάνωσής της, τρία χρόνια νωρίτερα.

 

Επικοινωνία για θέματα Τύπου, OPUS Integrated Communication:

Ναταλία Κατηφόρη natalia@opusltd.com | 2130317478 | 6972345289 &

Χριστίνα Αλεξίου christina@opusltd.com |2130317478 | 6941520560

Περισσότερες πληροφορίες για το Future Library:

Future Library

Facebook

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει διαθέσει συνολικά  €1,10 δισεκατομμύρια ($1,45 δισεκατομμύρια), μέσω 2.722 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο.
Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκατομμυρίων εκάστη,  ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012 αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο  την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.  Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.