«Επενδύουμε στο Βιβλίο – ΕμπλουτίΖΟΥΜΕ το Μέλλον! 2023 – 2025»

Φεβρουάριος, 23 2023
CAMPAIGN BANNER_FL

Δωρεάν ανοικτή πρόσβαση για όλους και όλες στον κόσμο του βιβλίου από τo Future Library

«Επενδύουμε στο Βιβλίο – ΕμπλουτίΖΟΥΜΕ το Μέλλον! 2023 – 2025»

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library ιδρύθηκε το 2011 με έδρα τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation», το 2010). Πρόκειται για ένα δίκτυο 101 δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, διάσπαρτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στόχος του είναι η υποστήριξη των Βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα. Μέλη του αποτελούν, εν δυνάμει, όλες οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες αφού σαν οργανισμός λειτουργεί συμπληρωματικά στην υποστήριξη που έχουν αυτές από τα αρμόδια Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και από την Εθνική Βιβλιοθήκη, ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά της τελευταίας στις νέες της εγκαταστάσεις , στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Από το 2012 μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλία και υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Future Library έχει ενισχύσει 75 βιβλιοθήκες με περισσότερες από 45.000 νέες εκδόσεις. Το
διάστημα 2023 -2025 το Future Library στοχεύει στην ανάπτυξη της δράσης του εμπλουτισμού των συλλογών των βιβλιοθηκών.

Λίγα λόγια από τον οργανισμό για την καμπάνια:
Πιστεύουμε ότι περισσότερα βιβλία στα ράφια των βιβλιοθηκών σημαίνει περισσότεροι και καλύτεροι αναγνώστες, καλύτερη ποιότητα ζωής και άνθιση της δημιουργικότητας, μείωση των ανισοτήτων και ισχυροποίηση της κοινωνικής
αλληλεγγύης. Ο στόχος μας για το διάστημα 2023 – 2025 είναι 20.000 βιβλία κάθε χρόνο να βρίσκονται στα ράφια δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα και στα χέρια των αναγνωστών τους.
Με αυτό το σύνθημα, εντείνουμε την προσπάθεια ανεύρεσης πόρων ώστε να συνεχίσουμε με ταχύτερο ρυθμό των εμπλουτισμό των συλλογών περισσότερων βιβλιοθηκών της χώρας. Με αυτό το σκοπό, τώρα, επικεντρωνόμαστε στους
εύπορους συμπολίτες μας, σε ομίλους εταιρειών και επιχειρήσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας.
Παράλληλα, είμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων που είναι αρμόδιο για τις δημόσιες βιβλιοθήκες και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που εκπροσωπεί τους δήμους της χώρας, όπου ανήκουν θεσμικά οι δημοτικές βιβλιοθήκες, για να συνδράμουν και οι δυο στον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών μέσω της διάδοσης του μηνύματός μας.

H δωρεάν ανοικτή πρόσβαση για όλους στον κόσμο του βιβλίου είναι ανεκτίμητο πολιτισμικό αγαθό και δείκτης ποιότητας ζωής για μια κοινωνία.
Μαζί μας, σε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχουν ο Γιάννης Μπουτάρης (χημικός, οινολόγος) και ο Γιάννης Τροχόπουλος (σύμβουλος βιβλιοθηκών, πρ. Διευθυντής Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας).

Ας επενδύσουμε στο Βιβλίο για να εμπλουτίσουμε το μέλλον ΜΑΖΙ!