ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (1914-2014) (Ενήμ. φωτογραφίες)

Οκτώβριος, 08 2014
EFIMERIDES_KOZANI_1914-2014

“Μια χώρα αξίζει συχνά ό, τι αξίζει ο Τύπος της”

Αλμπέρ Καμύ

 

Η έκθεση “ ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (1914-2014)” συμβάλει στην προβολή της ιστορίας της δημοσιογραφίας και της προσφοράς των ανθρώπων της στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και στην      ανάδειξη της συλλογής της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (ΚΔΒΚ).

Η έκθεση περιλαμβάνει 68 ψηφιακά αντίγραφα, στις διαστάσεις των πρωτοτύπων -από τα φύλλα των εφημερίδων που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται σήμερα στη συλλογή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (ΚΔΒΚ)- που κυκλοφόρησαν στην Κοζάνη, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα (1914-2014).

  • παρουσιάζει και αναδεικνύει μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων, στοιχεία πολιτισμού και προσφοράς των συμπολιτών μας της κάθε εποχής
  • αναδεικνύει το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν οι πρωτοπόροι δημοσιογράφοι, εκδότες και τυπογράφοι του τόπου μας κάτω από αντίξοες, κάποιες φορές, συνθήκες
  • τιμάει τον Τύπο και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ανάπτυξη της πόλης, αλλά και στους αγώνες για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.

Κάποιες απ’ τις εφημερίδες αυτές είναι περισσότερο γνωστές γιατί ταυτίστηκαν με την ιστορία του τόπου μέσα σ’ αυτά τα 100 χρόνια, κάποιες άλλες λιγότερο καθώς κυκλοφόρησαν σε λίγα φύλλα και απευθύνονταν σε συγκεκριμένο κοινό.

Ξεχωρίζουν:

  • Η “ΗΧΩ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”, η μακροβιότερη προπολεμική εφημερίδα της Δυτικής Μακεδονίας(1914)
  • Η “ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ”, η πληρέστερη προπολεμική εφημερίδα στην Κοζάνη που συνέβαλε στην εξέλιξη του Τύπου σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία (1927)
  • Το ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΒΗΜΑ” (1930)
  • Η “ΕΝΩΣΙΣ” (1950)
  • Η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” (1950-1953), η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε “ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, η πρώτη και μακροβιότερη μεταπολεμική εφημερίδα της Κοζάνης και της Δ. Μακεδονίας.
  • Το “ΘΑΡΡΟΣ”, η δεύτερη, μεταπολεμική, μακροβιότερη εφημερίδα της Κοζάνης, η οποία κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα (1960)

Σήμερα, 2014, στην ηλεκτρονική πια εποχή και με την ανάπτυξη του διαδικτύου, εκδίδονται σε έντυπη μορφή οι εφημερίδες: “ΘΑΡΡΟΣ”, “ΧΡΟΝΟΣ”, “ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ”, “KOSMOS”, “ΠΡΩΙΝΗ” και μόλις προστέθηκε η TOGETHER (ΜΑΖΙ).

 

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 10 έως Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2014

Χώρος: Εκθεσιακό κέντρο Δήμου-έναντι Μητρόπολης

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 – 13:00

Τρίτη & Σάββατο 18:00 – 20:00

 

Υποστήριξη έκθεσης – Υπεύθυνη ξεναγήσεων : Αθανασία Μήχου, φιλόλογος MS ιστορίας της φιλοσοφίας.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό

                                   Δυνατότητα ξενάγησης σε ομάδες *

Υπογράψτε στο e-βιβλίο επισκεπτών μας

2FOLD 2FOLD2

Φωτογραφίες