«Ζωντανεύει» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης η ιστορία της Αρχαίας Αθηναίας Μύρτιδας

Ιανουάριος, 05 2023
KOBENTARIOS_2-01 (1)

Μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα είναι επισκέψιμη η έκθεση με τίτλο, “Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν”, που φιλοξενείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Στην έκθεση ζωντανεύει η ιστορία της 11χρονης Αρχαίας Αθηναίας Μύρτιδας, θύμα και αυτή όπως και ο Περικλής του μεγάλου λοιμού των Αθηνών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Αμαραντίδου από την ΕΡΤ Κοζάνης, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να μεταφερθεί στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και να περιπλανηθεί μέσα από το βλέμμα του 11χρονου κοριτσιού στην Αρχαιά Αθήνα.

Η έκθεση προβάλλει τη διεπιστημονική συνεργασία και συμβολή στη μελέτη αρχαιολογικού σκελετικού υλικού, με αφορμή την ανάπλαση του κρανίου της Μύρτιδος, ενώ θέλει να δείξει πόσο σημαντική είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς και η διεπιστημονική συνεργασία.
Αποτελείται από τρείς ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα σε Ελλάδα και Γαλλία για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών και στην τρίτη η βήμα προς βήμα ανάπλαση του προσώπου και οι τεχνικές της, ενώ ο επισκέπτης της έκθεσης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο και με την αναπλασμένη Μύρτιδα.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/ – ΕΡΤ Κοζάνης Δέσποινα Αμαραντίδου