Τις πύλες τις άνοιξε σήμερα η έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Νοεμβρίου, 26 2022
myrtis_kozanis_4

Τις πύλες τις άνοιξε σήμερα η έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία και με το Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης και το Ινστιτούτο για το παιδί «Μύρτις», με την υποστήριξη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, καθώς και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό όλα τα στάδια της πορείας που ακολουθήθηκε, ξεκινώντας από την αρχαιολογική ανασκαφή ομαδικού τάφου στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, μέσα από τη μελέτη του σκελετικού υλικού για τον προσδιορισμό της ασθένειας που αποδεκάτισε τους κατοίκους της πόλης και έγινε γνωστή ως «Λοιμός των Αθηνών», και φτάνοντας στην ανάπλαση του προσώπου ενός από τα θύματα του λοιμού, της εντεκάχρονης Μύρτιδος. Υπογραμμίζεται, ότι αιτιολογικός παράγοντας του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, ήταν ο τυφοειδής πυρετός.
Επιπλέον, αναδεικνύονται τα αποτελέσματα της μελέτης γενετικού υλικού από τον πολφό δοντιών τριών κρανίων της ομαδικής ταφής, από τα οποία προέκυψε η πιθανή αιτία που, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προκάλεσε το λοιμό της Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα, με θύματα το ένα τρίτο του πληθυσμού της και τον ηγέτη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον Περικλή.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της έκθεσης: https://tinyurl.com/5n7pskyb
myrtis_kozanis_13

myrtis_kozanis_12

myrtis_kozanis_11

myrtis_kozanis_10

myrtis_kozanis_9

myrtis_kozanis_8

myrtis_kozanis_7

myrtis_kozanis_6

myrtis_kozanis_5

myrtis_kozanis_3

myrtis_kozanis_2

myrtis_kozanis_1

myrtis_kozanis