1922-2022: 100 χρόνια μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού – Πρόγραμμα Απριλίου 2022

Μάρτιος, 29 2022
100-mikrasia

Πρόγραμμα Απριλίου 2022
-Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ,το τελευταίο καλοκαίρι στη Σμύρνη» της Αλεξίας Βόγδου
Ημερομηνία: Σάββατο 2 Απριλίου 2022
Ώρα 6.30
Χώρος: Αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Το θέμα του βιβλίου είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής. Την εικονογράφηση έκανε η Θεοδώρα Παπαβασιλείου – Βίκα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρέμβαση.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δημητρης Μυλωνας (Δρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας)
Σέβη Κωνσταντινίδου, Θεολόγος – Συγγραφέας, Msc στη Δημιουργική Γραφή
Μουσικοθεατρική αφήγηση: Αναστασία Τοπάλη, καθηγήτρια μουσικής

Βιολί: Στέφανος Γκλιάνας

Σμύρνη Καλοκαίρι 1921
Ο μικρός Αρσένης ζει με την οικογένεια του στη Σμύρνη, περνώντας ανέμελα την παιδική του ηλικία με τον αγαπημένο του παπαγάλο Φρίξο, μη μπορώντας να φανταστεί την καταιγίδα που ερχόταν και θα άλλαζε δραματικά την ζωή του. Η οικογένειά του, εγκατεστημένη στα παράλια της Μικράς Ασίας παρακολουθεί τα γεγονότα που συμβαίνουν ελπίζοντας, πως πόθοι αιώνων για λευτεριά από τους Τούρκους θα πραγματοποιηθούν.
Σμύρνη Καλοκαίρι 1922
Λίγο πριν τα τραγικά συμβάντα της καταστροφής της Σμύρνης, των παραλίων της Μικράς Ασίας και του ξεριζωμού του Ελληνικού πληθυσμού, η οικογένεια του Αρσένη βλέποντας τον κίνδυνο, ετοιμάζονται για τον δρόμο της προσφυγιάς. Όμως η μοίρα δυστυχώς άλλα τους επιφυλάσσει…

-Ιχνηλατώντας την Ιστορία – Μικρασιατική Καταστροφή
Ημερομηνία: Τετάρτη 6 Απριλίου 2022
Ώρα 7 μ.μ
Χώρος: Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ)
Ομιλητής: Κων/νος Νίγδελης, Καθηγητής
Προβολή ντοκυμαντέρ
Μουσικοί: Έφη Μαυρίδου – Ούτι Αβραάμ Μπακιρτζόγλου – Κανονάκι Τόλης Νήρας – Κιθάρα
Διοργάνωση : Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Κοζάνης, Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Π.Ε Κοζάνης

– Παρουσίαση βιβλίων για τη Μικρασία και προβολή βίντεο
Ημερομηνία: Κυριακή 17 Απριλίου 2022
Ώρα: 7 μ.μ.
Χώρος: Αμφιθέατρο Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «53 συγγραφείς γράφουν για τη Μικρασία». Πρόκειται για μία συλλογική έκδοση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την άφιξη των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Άνθρωποι των γραμμάτων γράφουν κείμενα εμπνευσμένα από τη Μικρασία.
Παρουσίαση των Πρακτικών της Ημερίδας με τίτλο: «Μικρασία: ένας πολιτισμός μετακομίζει» (εισηγήσεις για την επίδραση του μακροχρόνιου ελληνικού πολιτισμού της Ιωνίας στον ελλαδικό χώρο, για την εγκατάσταση των προσφύγων, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, την ενσωμάτωσή τους, τις αλλαγές που έφεραν σε όλους τους τομείς της ζωής).
Προβολή βίντεο – ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες απογόνων των προσφύγων, ιστορίες και αφηγήσεις του παρελθόντος όπως πέρασαν από γενιά σε γενιά, αναδεικνύοντας το αποτύπωμα που άφησαν οι πρόσφυγες στον τόπο και τους ανθρώπους, ένα αποτύπωμα που φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Ομιλητές:
Δέσποινα Ιωαννίδου: Φιλόλογος
Β.Π.Καραγιάννης, Συγγραφέας-Εκδότης Περιοδικού Παρέμβαση
277574173_302916851957886_3769909654810194222_n