Η συμμετοχή της Κοζάνης στο φεστιβάλ Tale of X Cities

Νοεμβρίου, 26 2021
aorates_diadromes

Το «Tale of X Cities», έγινε με πρωτοβουλία του Goethe Institut Thessaloniki, στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab, που υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ArtBOX και σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo και είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με σκοπό να φέρει μέσω της τέχνης πιο κοντά τόσο τους φορείς, όσο και τους κατοίκους των πόλεων της Βόρειας Ελλάδας.
Ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου 2021 και κορυφώθηκε με ένα διαδικτυακό φεστιβάλ στις 21 Νοεμβρίου 2021.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 12 πόλεις: Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη (2), Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη.

https://www.commonlab.info/tale-of-x-cities—festival-programme.html

Αόρατες Διαδρομές
Η συμμετοχή της Κοζάνης στο φεστιβάλ Tale of X Cities:
Μία σειρά 5 podcasts διάρκειας 7 λεπτών περίπου το καθένα που περιλαμβάνουν αφηγήσεις για 5 + 1 «αόρατα» αρχοντικά της Κοζάνης, που δεν υπάρχουν πια, μέσα από αφηγήσεις λογοτεχνικών κειμένων.
Η αόρατη διαδρομή ξεκινά από το Αρχοντικό των Τακιατζήδων που βρισκόταν στην οδό Τακιατζήδων 16, προχωράμε προς το Αρχοντικό Δαρδούφα στην οδό Τράντα και Μητροπολίτη Φωτίου γωνία, κατευθυνόμαστε στην πλατεία όπου απέναντι και κοντά στο καμπαναριό, όπου υπήρχαν δύο ακόμη αρχοντικά των Τακιατζήδων, συνεχίζουμε στην οδό Δημοκρατίας 13, όπου βρισκόταν το αρχοντικό Παπακωνσταντίνου και τελειώνουμε ανεβαίνοντας την οδό Δημοκρατίας 72 στο αρχοντικό Τσιτσελίκη.

Tα podcasts αυτά βρίσκονται στο κανάλι του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης στο YouTube, στην ιστοσελίδα του Tale of X Cities και θα παρουσιαστούν στο online φεστιβάλ Tale of X Cities (21 Νοεμβρίου 2021) καθώς και στο Freiraum Festival (20 Νοεμβρίου 2021).
Σε banner, στην πλατεία Νίκης υπάρχουν τα στοιχεία του project, χάρτης της διαδρομής με σημειωμένες τις θέσεις των αρχοντικών και QR code για το κάθε podcast.
Στη θέση κάθε αρχοντικού υπάρχει φωτογραφία και πληροφορίες για το συγκεκριμένο αρχοντικό και το QR code του συγκεκριμένου podcast.

«Αόρατες διαδρομές»
Σύλληψη-έρευνα: Σόνια Κούτσιανου, Φώφη Ζαγορίτου
Επιμέλεια κειμένων: Σόνια Κούτσιανου, Φώφη Ζαγορίτου, Νικολέτα Σιώμου
Μουσική επιμέλεια: Μάνος Κόμπος
Ηχοληψία/artwork: Βαγγέλης Παπαστάμκος
Video: Δημήτρης Κοκκαλιάρης
Οργάνωση: Άρτεμις Νέστορα
Παραγωγή: Δη.Πε.Θε. Κοζάνης

Διαβάζουν: Σόνια Κούτσιανου, Φώφη Ζαγορίτου, Χάρης Σισμανίδης, Νικολέτα Σιώμου, Κώστας Κοζικόπουλος.

Τα μουσικά κομμάτια είναι από το cd του Βαγγέλη Βέττα: «Αργά που φεύγει ο καιρός» (2002), το οποίο περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα που έγραψαν Κοζανίτες ποιητές.

Στο video συμμετέχουν η Κυβέλη και ο Περσέας Πλιάκης
Βιολί: Παναγιώτα Στέφου
Ακούγεται απόσπασμα από την Partita No.2 Allemande, Johann Sebastian Bach

Βιβλιογραφία:
Αρχοντικό Τακιατζήδων: Η αδερφή Αγάθη, του Κων. Παπακωνσταντίνου
Αρχοντικό Δαρδούφα: Η γιαγιά μου η Ρούσα, του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου
Αρχοντικά Τακιατζήδων (πλατεία): Αποσπάσματα από τα περιοδικά Ελιμειακά, (τεύχη 66, 71) και το βιβλίο του Νικολάου Δελιαλή: Διαθήκαι Ευεργετών της πόλεως Κοζάνης.
Αρχοντικό Παπακωνσταντίνου: Πέτρινη πόλη, Παπακωνσταντίνου Μιχάλης
Αρχοντικό Τσιτσελίκη: Εντυπώσεις από τον πόλεμο του 1912-1913, της Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Πέτρινη πόλη του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου

Ευχαριστούμε τον Δρ. Στράτο Δ. Ηλιαδέλη, διευθυντή σύνταξης περιοδικού «Ελιμειακά», για τις πολύτιμες συμβουλές του