Δωρεά 6.000 βιβλίων και 1.000 περιοδικών στη Βιβλιοθήκη μας – Συλλογή που ανήκε στον αείμνηστο Πάρι Ξεπουλιά

Απρίλιος, 26 2021
ATT00095_1

Αποδέκτης μιας πολύ σημαντικής δωρεάς βιβλίων που ανήκαν στον αείμνηστο Πάρι Δ. Ξεπουλιά έγινε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων ξεπερνά τους έξη χιλιάδες (6.000) τόμους, ενώ περιλαμβάνει και χίλια (1.000) περιοδικά, μια συλλογή πραγματικά πολύτιμη και αξιοθαύμαστη, αποτέλεσμα του ζήλου και της αγάπης του εκλιπόντα για το βιβλίο και την ανάγνωση. Τα βιβλία καλύπτουν τους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης γνώσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία και την λογοτεχνία, ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός ξενόγλωσσων έργων.
Η δωρεά των βιβλίων στην Κ.Δ.Β.Κ. έγινε από την σύζυγο του κ. Καίτη Τσιπέλη κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Πάρι Δ. Ξεπουλιά, ο οποίος έζησε ένα διάστημα στην Κοζάνη και ήθελε αυτή του η πνευματική κληρονομιά να βρίσκεται στην ιστορική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Ποιος ήταν ο Πάρις Δ. Ξεπουλιάς.
Ο Πάρις Δ. Ξεπουλιάς γεννήθηκε στη Δράμα το 1937, αλλά μεγάλωσε στην Κοζάνη και αποφοίτησε από το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο. Γονείς του ο Δημήτριος που καταγόταν από τα Ζαγοροχώρια, ο οποίος διετέλεσε και Διευθυντής της Νομαρχίας Κοζάνης, και η Σούλα Βούρου από την Σιάτιστα.
Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη, απέκτησε την ειδικότητα του μαιευτήρα, και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα διδάσκοντας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του διατήρησε τους δεσμούς του με την Κοζάνη, την οποία επισκεπτόταν όποτε μπορούσε, καθώς και τις φιλίες που είχε δημιουργήσει από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.
Απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη το 2019.

Η μεγαλύτερη δωρεά της τελευταίας 20ετίας.
Τόσο η ποσότητα των βιβλίων της συλλογής Ξεπουλιά όσο και η ποιότητα της την καθιστούν χωρίς αμφιβολία ως την μεγαλύτερη δωρεά που έγινε στην Κ.Δ.Β.Κ. τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται λογοτεχνικά έργα όλων των ειδών, ιστορικά, βιβλία κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, συλλογές περιοδικών ιστορικού περιεχομένου και ποικίλης ύλης.
Η Κ.Δ.Β.Κ. έχει αρχίσει ήδη την επεξεργασία της συλλογής προκειμένου να καταλογογραφηθεί και να καταχωρηθεί στα αρχεία της, και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα είναι διαθέσιμη και προς τους χρήστες της.

Η Κ.Δ.Β.Κ. εκτός από τις θερμές ευχαριστίες της προς την κ. Καίτη Τσιπέλη, αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει πόσο σημαντικές είναι για την ίδια, αλλά και για κάθε Βιβλιοθήκη, όχι μόνο μια δωρεά τέτοιας ποσότητας και ποιότητας, αλλά κάθε δωρεά προς αυτήν, αφού έτσι διευρύνεται ακόμα περισσότερο ο πλούτος που διαθέτει, ο οποίος είναι πάντοτε ανοιχτός και στη διάθεση όλων των πολιτών, και ενισχύεται ο ρόλος που θέλει και μπορεί να να παίξει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.