Ο θείος Τάκης

Απρίλιος, 21 2021
takis

Ο θείος Τάκης είναι μια σύγχρονη παραλλαγή στο Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, παραλλαγή ανατρεπτική και καυστικότατη ως προς τα νεοελληνικά μας ήθη. Το πιο τολμηρό, το πιο ερωτικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη.
Ελλάδα, δεκαετία του 1950. Εν μέσω εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής ανορθώσεως, μια ευυπόληπτη αστική οικογένεια βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου. Ο καθηγητής πατέρας κατηγορείται για παιδεραστία.

Η κατάκοιτη μητέρα, τα αποστασιοποιημένα γενικώς (έκαστος με τον τρόπο του) παιδιά (δύο αδελφές και ο –μετέπειτα θείος- Τάκης) και κάποια συγγενικά μέλη (γαμπροί κ.λπ.) βρίσκουν τη λύση να σερβίρεται από τη θεία –”της Κολάσεως”- Κατίγκω, με τη μορφή μακαρονάδας με ποντικοφάρμακο.

Η λύση, όμως, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Θαμμένα μυστικά, ανομολόγητα πάθη και συναισθηματικά κενά ροκανίζουν τη ζωή των πρωταγωνιστών, ο καθένας απ’ τους οποίους ψάχνει κάτι για να κρατηθεί σ’ ό,τι μέχρι τώρα φάνταζε στέρεο.

Η (εθελουσία) φυγή του Τάκη για τον πόλεμο της Κορέας (με αιτία έναν ”καταραμένο” έρωτα για μια ηθοποιό, μνηστή ενός θείου) γίνεται συνδετικός κρίκος όλων, πολύ περισσότερο που ο ”θείος Τάκης” έμαθε να αντιμετωπίζει ό,τι φοβάται και να μιλά γι’ αυτά που σκέφτεται. Ακόμα και μετά τον θάνατό του θα τους προστατεύει…
Για να δείτε περισσότερα πατήστε εδώ