Νέα έκδοση της Βιβλιοθήκης: «Πρόσωπα και ιστορία» του Αθανάσιου Τσαρμανίδη

Νοεμβρίου, 12 2020
ΤΣΑΡΜΑΝΙΔΗΣ

‘Πρόσωπα και ιστορία” τιτλοφορείται η έκδοση της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, η οποία είναι το προϊόν της πολύχρονης ιστορικής έρευνας του Αθανάσιου Τσαρμανίδη και διήρκησε μέχρι και το τέλος της σύντομης, δυστυχώς, ζωής του.
Στον τόμο των 414 σελίδων ο συγγραφέας του παραθέτει στοιχεία που συνέλεξε ερευνώντας ελληνικά και ξένα αρχεία, τα οποία κατανέμονται σε τρία βασικά κεφάλαια.
Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τους συνδρομητές Νεοελληνικών βιβλίων από τις περιοχές της Κοζάνης, των Σερβίων, του Βελβεντού και του Καταφυγίου, την χρονική περίοδο από το 1749 έως και το 1914. Μ’ αυτό τον τρόπο, ως συνδρομητές προμηθεύονταν κάποτε ορισμένοι τα βιβλία τους, ενώ πολλοί απ’ αυτούς συμμετείχαν και στα έξοδα έκδοσης τους. Τα βιβλία για τα οποία γίνεται λόγος, τυπώθηκαν από το 1749 μέχρι και το 1914 στη Βιέννη, την Πέστη, το Βουκουρέστι, την Βενετία, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στο Σεμλίνο, την Λειψία, την Βούδα, την Οδησσό και φυσικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου υπάρχουν πληροφορίες και άγνωστα κείμενα, τα περισσότερα από ξενόγλωσσα περιοδικά του 18ου και του 19ου αιώνα, για σημαντικές προσωπικότητες και οικογένειες που κατάγονταν από τις περιοχές της Κοζάνης, των Σερβίων του Βελβενδού, της Σιάτιστας, αλλά και για σημαντικούς ξένους που με κάποιον τρόπο συνδέθηκαν με την περιοχή μας. Τα στοιχεία αναφέρονται στους Ροδόλφο Καντακουζηνό, Διονύσιο Πόποβιτς, Χάρο Χάριγκ, Γεώργιο Λασσάνη, Δημήτριο Παναγιώτη Ψατέλη, Μάρκο και Γεώργιο Ζαδέ, Γρηγόριο Αντωνίου Περδικάρη, Γεώργιο Τιάλιο, Νικόλαο Ε. Τακιατζή. τους αδερφούς Ρώμπαπα, τον Αλέξη Καραλίβανο, την Περιστέρα Κράκα και μέλη της οικογένειας Δουγαλή.
Στο κεφάλαιο αυτό εμπεριέχεται και η περιγραφή των εντυπώσεων του Αμερικανού δημοσιογράφου Julian Ralph ο οποίος το 1897 φιλοξενήθηκε στην Κοζάνη από τις οικογένειες Παπακωνσταντίνου και Τσιπότη.
Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο ο συγγραφέας έχει επιλέξει ορισμένες ειδήσεις και δημοσιεύσεις εφημερίδων που εκδίδονταν στην Κοζάνη αλλά και σε άλλες πόλεις, οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 1925 έως 1940 και αφορούν τις περιοχές της Κοζάνης, των Σερβίων, του Βελβενδού και του Καταφυγίου.
Το βιβλίο διατίθεται από το πωλητήριο της Βιβλιοθήκης και η τιμή του ανέρχεται στα 12 ευρώ.