Βίντεο με τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης στην ιστοσελίδα της

Ιανουάριος, 27 2021
selim

Ένα ακόμα βίντεο μέσα απ’ το οποίο παρουσιάζονται οι ανεκτίμητοι θησαυροί της ετοίμασε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της.

Τα θέματα των βίντεο αντλούνται από το βιβλίο “Θησαυροί της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης”, έκδοσης της Κ.Δ.Β.Κ. του 2018, και δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες της σελίδας μας να ενημερωθούν για τον πλούτο που υπάρχει στην Βιβλιοθήκη μας. Για κάθε βίντεο υπάρχουν δύο εκδοχές του, ένα στην ελληνική και ένα στην αγγλική γλώσσα.

Το νέο βίντεο παρουσιάζει το Φερμάνι του σουλτάνου Σελήμ Γ΄. Με το έγγραφο αυτό που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου του 1794 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον τρόπο είσπραξης των φόρων από τους υπόδουλους Έλληνες της περιοχής της Κοζάνης αλλά και το πώς θα αντιμετωπίζονται από τους διάφορους αξιωματούχους τη εποχής.

Μέσω του επίσημου αυτού εγγράφου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανανεωνόταν όσα είχαν καθοριστεί για την περιοχή με παλαιότερα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία “η ανάμειξη στις υποθέσεις των ραγιάδων που διέμεναν στην Κοζάνη και στα χωριά της δεν επιτρεπόταν.”

Γραμμένο με αραβική γραφή και με μια περίτεχνη διακόσμηση, σε χαρτί διαστάσεων 53,5χ83 εκατοστών, είναι ένα ακόμα από τα πολύτιμα κειμήλια του θησαυρού της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.