Μια νέα, σύγχρονη βιβλιοθήκη για την Κοζάνη

Δεκέμβριος, 02 2019
vivliothiki

Με την υποστήριξη της χρηματοδότησης της ΕΕ, η Κοζάνη διαθέτει πλέον τη σύγχρονη βιβλιοθήκη που χρειάζεται για να παρουσιάσει και να διατηρήσει τη μεγάλη συλλογή της από σπάνια και πολύτιμα βιβλία, χειρόγραφα και επιστημονικά περιοδικά.

«Θεωρώ ότι αποδίδω στο ακέραιο την ιστορική πραγματικότητα λέγοντας ότι η Κοζάνη, ένα από τα μεγάλα Ιστορικά Κέντρα ανάπτυξης του Ελληνικού Διαφωτισμού, έχει πια αποκτήσει την Πνευματική Εστία που της αξίζει. Και για να γίνω σαφέστερος: το νέο αυτό κτήριο, με την ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική του αρτιότητα και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του, αποτελεί πραγματικό υπόδειγμα βιβλιοθήκης, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, δικαιώνοντας μάλιστα την κληρονομιά και παράδοση αιώνων που έχει πίσω της.»
Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κοζάνης έγινε τόσο μεγάλη που δεν χωρούσε στον υπάρχοντα χώρο. Αντί να είναι διαθέσιμο στο κοινό, μέρος αυτής της μοναδικής συλλογής αποθηκεύτηκε σε αποθήκες.Για να διασφαλιστεί ότι το κοινό θα έχει πρόσβαση σε ολόκληρη τη συλλογή, καθώς και για τη διατήρησή της για τις επόμενες γενιές, αυτό το έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ έχει δημιουργήσει και εξοπλίσει μια νέα, σύγχρονη βιβλιοθήκη 4 423 τετραγωνικών μέτρων.

Ένας δημοφιλής χώρος

Η νέα βιβλιοθήκη αποτελείται από δύο κτίρια που συνδέονται μέσω μιας ελαφριάς, διαφανούς δομής που στεγάζει επίσης τους κοινόχρηστους χώρους. Πέρα από την κύρια βιβλιοθήκη, το διώροφο κτίριο περιλαμβάνει δύο υπόγεια, χρηστικούς χώρους, κατάστημα, γραφεία διοίκησης, υποδοχή, αναγνωστήριο, παιδική βιβλιοθήκη και αίθουσα παλαιτύπων. Υπάρχει επίσης ένας χώρος ασφαλείας για τα πιο αξιόλογα εκθέματα της βιβλιοθήκης, όπως το ιστορικό αρχείο της. Δημιουργείται ένας εκθεσιακός χώρος ο οποίος, όταν ολοκληρωθεί, θα στεγάζει μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις.

Η νέα βιβλιοθήκη ήδη είναι πολύ δημοφιλής. Στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της, περισσότερα από 6 000 άτομα δανείστηκαν βιβλία, πάνω από 5 000 επισκέφθηκαν το αναγνωστήριο και περίπου 3 000 μαθητές την επισκέφθηκαν στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής. 

Η πόλη των βιβλίων

Χάρη σε αυτό το έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, η Κοζάνη διαθέτει τώρα τη μνημειώδη βιβλιοθήκη που είναι απαραίτητη για να τιμήσει τη φήμη της ως «πόλη των βιβλίων». Το κτίριο στεγάζει τη σπάνια και αξιόλογη συλλογή της βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 130 000 τόμους, 5 500 επιστημονικά περιοδικά και 257 χειρόγραφα βυζαντινής/μεταβυζαντινής περιόδου και χειρόγραφα σε ξένες γλώσσες. 

Στα ράφια της μπορεί να βρει κανείς, μεταξύ άλλων, μια σειρά ελληνικών και οθωμανικών εκδόσεων, διαταγμάτων, εγγράφων, κωδίκων και χαρτών, καθώς και δημοσιεύσεων από εκπρόσωπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και ακαδημαϊκούς από τη Δυτική Μακεδονία. Η συλλογή περιλαμβάνει θησαυρούς, όπως τα έργα Μεταφυσικά και Περί τα ζώα ιστορίαι του Αριστοτέλη (έκδοση του 1497), τη Χάρτα του Ρήγα (έκδοση του 1796-97), τον Παγκόσμιο Χάρτη του Άνθιμου Γαζή (έκδοση του 1800), καθώς και την πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου (Εφημερίς 1790-1797).

Με τόσο μεγάλη και ποικίλη συλλογή, το κτίριο έχει ως στόχο να καταστήσει την Κοζάνη πολιτιστικό τουριστικό προορισμό – ιδιαίτερα για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δυτικής Μακεδονίας και των Βαλκανίων

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Κατασκευή του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Βιβλιοθήκης» είναι 5 081 067 EUR (2007-2013) και 3 970 983 EUR (2014-2020), με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 5 081 067 EUR (2007-2013) και 3 176 787 EUR (2014-2020) μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Μακεδονία – Θράκη» και «Δυτική Μακεδονία» για τις προγραμματικές περιόδους 2007-2013 και 2014-2020 αντίστοιχα. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Περιβάλλον και αποδοτικότητα πόρων».

Πηγή: https://ec.europa.eu/regional_policy/el/projects/Greece/a-new-modern-library-for-kozani-greece