Περί βιβλιοθηκών… ιστορίες

Ιούνιος, 24 2019
46b

Μία ιστορία βγαλμένη από τη συλλογή της δημοσιεύει η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης για το ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Στις εγκαταστάσεις της νέας Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στον χώρο του υπογείου φυλάσσονται οι θησαυροί, τα κειμήλια, τα παλαίτυπα, οι χάρτες και οι γκραβούρες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, ξεχωριστή θέση έχει μια ελληνική σημαία που κατά τη διάρκεια της εισβολής των Ναζί στην Κοζάνη βρισκόταν στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο της πόλης αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε χωρίς να ξέρει κανείς κάτι.

Χρειάστηκε να περάσουν 19 χρόνια για να μαθευτεί τι απέγινε το εθνικό μας σύμβολο από τον άνθρωπο που το χάραμα της 13ης Απριλίου 1941 την έβαλε στο σάκο του προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών. Η σημαία περιπλανήθηκε μαζί με τον κάτοχό της σε όλα τα μέτωπα του πολέμου, από την ελληνική ύπαιθρο στο Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος έως και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πρόκειται για τον στρατιώτη Reginal Tresise της 6ης Μεραρχίας του Αυστραλιανού εκστρατευτικού σώματος, όπου τον Απρίλιο του 1941 έλαβε μέρος στη μάχη του Κλειδιού στο Αμύνταιο Φλώρινας και κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης έμεινε για λίγες ώρες ξεκούρασης στο βομβαρδισμένο σχολείο της Κοζάνης. Ο νεαρός στρατιώτης είχε τη σημαία πάντα μαζί του, δεν την αποχωρίστηκε ποτέ, ακόμη και στις πιο αιματηρές μάχες που χρειάστηκε να δώσει έως το τέλος του πολέμου. Ποιος ξέρει, στο βάθος ίσως να ήλπιζε στην εύνοια των Ολύμπιων θεών για τους πολεμιστές που προστατεύουν τα ιερά σύμβολα των φίλων και συμμάχων τους στο πεδίο της μάχης.

‘Επιθυμώ να επιστρέψω αυτήν την περήφανη σημαία στο παλιό της σχολείο διότι οι εικοσάρηδες άνδρες και γυναίκες που ήταν τότε παιδιά κατά τις δύσκολες εκείνες ημέρες πρέπει να γνωρίσουν αυτήν τη σημαία’ σημειώνει τον Ιούνιο του 1959 στην επιστολή του.»

Από την Κοζάνη, και μέσω Μονεμβασιάς, ο στρατιώτης και η σημαία βρέθηκαν να πολεμούν στην Κρήτη: «Ο πόλεμος στην Κρήτη ήταν σφοδρότερος όσο ποτέ. Εκεί έχασα τα πάντα, αλλά κράτησα την ελληνική σημαία, δένοντάς την γύρω από το σώμα μου να με ζεσταίνει. Το μόνο πράγμα με το οποίο εξήλθα της Κρήτης ήταν η σημαία και η ζωή μου».

Από την Κρήτη στην Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία και μετά στον Κόλπο, για να τους παραλάβουν τα συμμαχικά πλοία, και μετά στις μάχες του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου ο στρατιώτης συνέχισε το καθήκον του με φυλακτό του την ελληνική σημαία.

Στις συλλογές της Βιβλιοθήκης σήμερα, ακτινοβολεί Ιστορία και τις μάχες του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου. Οι συλλογές των βιβλιοθηκών μας κρύβουν φως!

Καλλίμαχος – kallimachos.avgi@gmail.com
Πηγή: http://www.avgi.gr