Μια μαγευτική εμπειρία στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη της Κοζάνης – Aπό την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας

Μάρτιος, 12 2019
5ο γυμνάσιο

Ο δημοσιογράφος πρέπει να υπηρετεί την αλήθεια. Αλλά πως γίνεται αυτό όταν το διαδίκτυο έχει πληθώρα πληροφοριών; Και όχι πάντα αξιόπιστες πληροφορίες;Στην αναζήτηση της αλήθειας, (και μάλιστα της ιστορικής) πολύτιμοι βοηθοί μας είναι τα βιβλία.

Έτσι, εμείς, οι μαθητές που ανήκουμε στην ομάδα της εφημερίδας του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε την Κοβεντάρειο βιβλιοθήκη της Κοζάνης. Εκεί ο κ. Πιτένης, συγγραφέας, μας υποδέχτηκε δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την ίδρυση της βιβλιοθήκης, που χρονολογείται από τον 17ο αι μ.Χ και για την σημαντική πολιτιστική κληρονομιά των βιβλίων  της. Έπειτα ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης κ. Δημόπουλος μας ξενάγησε στο τμήμα αρχειακών συλλογών και παλαίτυπων βιβλίων. Μας έδειξε βιβλία χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 12ο αι., το 1443 καθώς και μερικά από τα πρώτα τυπωμένα βιβλία, όπως  την πρώτη ελληνική εφημερίδα αλλά και ένα αντίγραφο από την Χάρτα του Ρήγα. Επιπλέον μας τόνισε πόσα σημαντικά χειρόγραφα βιβλία θα είχαν καταστραφεί κατά την γερμανική κατοχή, αν ένας απλός φύλακας, ο Δελιαλής, υπάλληλος της βιβλιοθήκης, δεν είχε επέμβει κρύβοντας τα βιβλία, με την σιωπηρή συναίνεση των συμπολιτών του.

Στη συνέχεια πήγαμε στο σύγχρονο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης, όπου μπορούν να φιλοξενούνται διαλέξεις και διάφορες εκδηλώσεις. Τέλος χαζέψαμε βιβλία στον πρώτο και δεύτερο όροφο, εντυπωσιασμένοι από το ήσυχο αναγνωστήριο. Πραγματικά είναι μια επιβλητική βιβλιοθήκη, που σίγουρα μπαίνοντας μέσα θα καταλάβεις πως οι άνθρωποι που την δημιούργησαν, καθώς και οι εργαζόμενοι, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Πελαγία Σακελλάρη Β1