ΕΡΩΤΟΣ ΓΝΩΣΗ

Φεβρουάριος, 26 2019
img071

– Ποια είναι η σχέση φιλοσοφίας και λογοτεχνίας;
– Πως συνυφαίνονται μορφή και περιεχόμενο σε θεμελιώδη έργα της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και σε αριστουργήματα της νεωτερικότητας;
– Ποια είναι η σημασία της ηθικής στη ζωή και την τέχνη, ιδίως σε ό,τι αφορά το σαγηνευτικό αλλά και ακανθώδες ζήτημα του έρωτα;
Σε αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα απαντά το σημαντικό βιβλίο της Nussbaum Έρωτος γνώση. Σε δεκαπέντε κεφάλαια, που μεταβαίνουν από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη στα κορυφαία έργα συγγραφέων όπως ο Ντίκενς, ο Χένρυ Τζέιμς, ο Μαρσέλ Προυστ και ο Σάμουελ Μπέκετ, η κορυφαία Αμερικανίδα φιλόσοφος, με λόγο στιβαρό, καίριο και διαυγή, μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο στοχασμού και αισθήματος, όπου τα βιβλία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν καθοριστικά τις ηθικές αντιλήψεις και στάσεις του ανθρώπου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Η εντυπωσιακή και πρωτότυπη θέση της Nussbaum σε αυτό το εκπληκτικό βιβλίο είναι ότι ζητήματα ύφους και ουσίας είναι τόσο άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, ώστε η φιλοσοφία, έτσι όπως παραδοσιακά διδάσκεται, δεν μπορεί πλέον να πραγματευθεί σε βάθος θεμελιώδη ηθικά ερωτήματα που αφορούν την τέχνη του βίου. […] Το Έρωτος γνώση είναι ένα εξαίσιο έργο σχετικά με το νόημα, τη γραφή, τη γνώση και την αλήθεια». (Arthur C. Danto)
«Είναι εκπληκτική η άνεση και η ακρίβεια με την οποία η συγγραφέας, με το υπόβαθρο και την ακαδημαϊκή εμπειρία που έχει, κινείται ανάμεσα σε τόσα γνωστικά πεδία. […] Ο τρόπος που διαβάζει και ερμηνεύει την αρχαία και τη σύγχρονη λογοτεχνία είναι οξυδερκής, πρωτότυπος και βαθυστόχαστος». (Bernard Knox, Washington Post Book World)

Ξενόγλωσσος τίτλος LOVE’S KNOWLEDGE: ESSAYS ON PHILOSOPHY AND LITERATURE
ISBN13 9789601625041
Εκδότης ΠΑΤΑΚΗΣ
Σειρά ΟΖΥΜΑΝΔΙΑΣ – ΔΟΚΙΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Χρονολογία Έκδοσης Μάιος 2015
Αριθμός σελίδων 800
Διαστάσεις 21×14
Μετάφραση ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΝΟΥΣΜΠΑΟΥΜ ΜΑΡΘΑ