Βαν Γκογκ και Χαλεπάς σε διάλογο – Μια εξαιρετική ομιλία του Μάνου Στεφανίδη στη Βιβλιοθήκη

Ιανουάριος, 21 2019
xalepas

Τον Μάνο Στεφανίδη, συγγραφέα, κριτικό τέχνης και αναπληρωτή καθηγητή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποδέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής η Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης.
Ο κ. Στεφανίδης μίλησε στο γεμάτο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης με θέμα « Ιδιοφυΐα και τρέλα- Βαν Γκογκ, Χαλεπάς».
Η ομιλία του κ. Στεφανίδη καθήλωσε το κοινό και βασίστηκε στην σχέση μεταξύ της έκτροπης συμπεριφοράς και της δυναμικής της καλλιτεχνικής έκφρασης, ιδωμένη υπό το πρίσμα δύο μεγάλων δημιουργών, του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του δικού μας Γιαννούλη Χαλεπά.
Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ και τον Χαλεπά; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη, που κάποτε τους καθιστά επικίνδυνους και για τους άλλους και για τον εαυτό τους. Ίσως και το σύνδρομο Meniere, που προκαλεί εμβοές, ιλίγγους κ.λπ.
Περισσότερο, όμως, τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία. Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος, μια θρησκεία χωρίς θεό, που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους.
Ο ίδιος αποτυπώνει τον… «διάλογο» των δύο αυτών σπουδαίων καλλιτεχνών στο βιβλίο «Ιδιοφυία και Τρέλα- Βαν Γκογκ, Χαλεπάς» που εκδόθηκε από την εταιρεία «Λάβρυς» η οποία φέρνει αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη την έκθεση «Van Gogh Alive, the experience».