Εγκαινιάζεται με πλήθος εκδηλώσεων το νέο κτίριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

Οκτώβριος, 04 2018
43025685_930475863820004_9167652257892663296_n

Με σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τα εγκαίνια στις 10 Οκτωβρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Κοζάνη γιορτάζει την έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Το νέο «σπίτι» της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης βρίσκεται επί της οδού Δαβάκη 9 . Ήδη λειτουργεί το αναγνωστήριο, το media lab καθώς και η παιδική βιβλιοθήκη, ενώ η νέα αίθουσα των παλαιτύπων στεγάζει πλέον τους θησαυρούς της πόλης σε συνθήκες βελτιστοποιημένων προδιαγραφών.
Στο ισόγειο επίσης θα λειτουργήσει, στο επόμενο διάστημα το πωλητήριο και το cafe της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Το Έργο συγχρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Λίγα λόγια για την ΚΔΒΚ

Η Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης δεν είναι απλά μια ακόμη βιβλιοθήκη. Με ιστορία που ξεκινά στα μέσα του 17ου αιώνα, καρδιά της πνευματικής κίνησης στην περιοχή κατά την περίοδο του διαφωτισμού και πνευματική εστία του Ελληνισμού της περιοχής, αδιάκοπη λειτουργία στο χρόνο, περισσότερους από 100.000 τόμους στα ράφια της και ανεκτίμητης αξίας αρχέτυπα και παλαίτυπα , προκαλεί το θαυμασμό και το ενδιαφέρον σε επισκέπτες και ερευνητές και αποτελεί καύχημα όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Σήμερα, ήρθε η ώρα, ο τεράστιος αυτός πλούτος να στεγαστεί στη θέση που του πρέπει.
Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό, εξηγεί στο κοινό ελληνικό και ξένο, γιατί και πώς όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος συγκεντρώθηκε στην πόλη της Κοζάνης των τελευταίων τριών αιώνων, καθιστώντας την ένα από τα βασικά ιστορικά κέντρα ανάπτυξης του Ελληνικού Διαφωτισμού, δείχνει πού μπορεί να προσβλέπει η κοινωνία της Κοζάνης και κάθε ελληνικής πόλης, για την μετεξέλιξή της από ιστορικό κέντρο του ελληνικού διαφωτισμού στα Βαλκάνια σε μελλοντική ισότιμη πόλη της Ενωμένης Ευρώπης.
Η αρχιτεκτονική λύση εντάσσει το κτίσμα με φυσικό τρόπο στον αστικό ιστό, διατηρεί την αναγνωρισιμότητα της υφιστάμενης ογκοπλασίας του ιδιόμορφου οικοδομικού τετραγώνου, ενισχύοντας την οικειοποίηση, καθιστά ορατή τη διάκριση όσο και την αλληλοδιείσδυση των τριών βασικών λειτουργικών περιοχών, ενισχύει την λειτουργική αποτελεσματικότητα της κάθε περιοχής με την συμπληρωματική λειτουργία της άλλης, διευκολύνει, με τα παραπάνω, την οικονομία στη λειτουργία, άρα και τη βιωσιμότητα του συγκροτήματος, ενώ με τις επιλογές σχημάτων, χρωμάτων, υφών στη σχέση και αντιπαράθεση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ακουμπάει στο χθες και κοιτάζει το αύριο.