ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ Παρουσίαση του βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού

Μαΐου, 09 2018
afisa-zourgos-2-5-2018

ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ

Παρουσίαση του βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στο Ιστορικό – Λαογραφικό και  Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00,  στο Ιστορικό – Λαογραφικό και  Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού, ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ελένη Γερούση, φιλόλογος, Δρ φιλοσοφίας, η Διαμαντούλα Νάκα, φιλόλογος και ο συγγραφέας.

Αποσπάσματα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου :

Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαµίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε µια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα µε το μυθιστόρημα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα µικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει… Εβδομήντα χρόνια μετά, θα υπάρχει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ό αιώνα αργούσε συχνά να ξημερώσει.

Το Λίγες και μία νύχτες, με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Το Λίγες και μία νύχτες εμπεριέχει ακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι µε άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη. Πέρα όµως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης.