«ΚΟΖΑΝΙΤΟΛΟΓΙΟ» Παρουσίαση του πρώτου κοζανίτικου λεξικού

Οκτώβριος, 30 2017
IMG_0126

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε στο Κοβεντάρειο , ο   πρώτος τόμος του Λεξικού του Κοζανίτικου Ιδιώματος (ΛΚΙ) , με τον τίτλο «Κοζανιτολόγιο» του Χριστόδουλου Χριστοδούλου,  που έχει εκδώσει ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης, σε συνεργασία με την   Κοβεντάρειο  Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Το λεξικό αποτελεί συνέχεια του αυτοτελούς κοζανίτικου γλωσσαρίου που ο συγγραφέας δημοσίευσε το 2005 και επανέρχεται με τη νέα του έκδοση παρουσιάζοντας ένα ριζικά αναθεωρημένο λεξικογραφικό έργο. Στο λεξικό περιλαμβάνονται 6.600 λήμματα, και στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου όπως παρουσιάζονται επεξηγώντας τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι Kοζανίτες μέχρι και σήμερα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αρχές του τόπου και  χαιρετισμό απηυθύναν: ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Ε. Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΚΔΒΚ κ. Π. Δημόπουλος, Ο βουλευτής Κοζάνης κ. Θ. Μουμουλίδης, ο πρώην υπουργός κ. Π. Κουκουλόπουλος, η πρόεδρος του συλλόγου Κοζανιτών Θες/νίκης κ. Μ. Παπαδέλη, ο κ. Χ. Τιτέλης ενώ ο. κ Λ. Κουζιάκης  αφηγήθηκε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του, στην Κοζανίτικη διάλεκτο.

Το βιβλίο παρουσίασαν  οι:

ο κ. Μιχάλης Πιτένης, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος

ο κ. Ζήσης Πιτένης, Γλωσσολόγος

και ο κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Γλωσσολόγος – Συντάκτης του Λεξικού

Την όλη εκδήλωση  συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαρκοπούλου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού (ΔΗΠΕΘΕ, ΟΑΠΝ).