Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2017: Οι έξι τελείες στο σύστημα Braille

Ιούλιος, 14 2017
IMG_92681

Ένα εργαστήριο για τις έξι τελείες στο σύστημα Braille, με σκοπό τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του κώδικα στη δημιουργία μιας γλώσσας και να γνωρίσουν για πρώτη φορά το  ειδικό αλφάβητο για τυφλούς που δημιούργησε ο αξιοθαύμαστος Λουίς Μπράιγ.

Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές (κουκκίδες), που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Με το σύστημα αυτό μπορεί ο τυφλός να διαβάζει, ψηλαφώντας τις κουκκίδες  με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή.

Έχοντας μάθει για το μοναδικό αυτό σύστημα, τα παιδιά κατέγραψαν για πρώτη φορά το ελληνικό αλφάβητο σε γραφή Braille σε φύλλα εργασίας…στη συνέχεια αφού είδαν κείμενα γραμμένα σε γραφομηχανή Braille, έκαναν μια προσπάθεια ανάγνωσης και κατανόησης με την αφή.

Το εργαστήριο τελείωσε όταν τα παιδιά αποτύπωσαν και σχημάτισαν σε ένα φύλλο γραφής Braille  το όνομα τους, κολλώντας στις ανάλογες κουκκίδες, φακές για να αποδώσουν καλύτερα τον ανάγλυφο συνδυασμό των γραμμάτων!!!