Ομιλητές Forum Ιδεών:Χρήστος Β. Μασσαλάς, Αλεξάνδρα Ε. Καρπέτα

Μαΐου, 07 2017

Οι Βιβλιοθήκες στο νέο περιβάλλον – η περίπτωση της Ριζαρείου Βιβλιοθήκης

Χρήστος Β. Μασσαλάς Πρόεδρος Ριζαρείου σχολής
Αλεξάνδρα Ε. Καρπέτα

Στη νέα εποχή τα μέσα πρόσβασης στην πληροφορία-γνώση και στη μετάδοση-χρήση της μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε το ρόλο και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Η φύση των συλλογών των βιβλιοθηκών αλλάζει, με αποτέλεσμα η σημασία των έντυπων πηγών να μειώνεται, ενώ αυξάνεται η δυνατότητα ένταξης ηλεκτρονικού πληροφοριακού υλικού και πληροφόρησης που βρίσκεται εκτός αυτών. Η συνύπαρξη του έντυπου βιβλίου και της ψηφιοποιημένης του εκδοχής είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.
Το αγγελτήριο θανάτου του έντυπου βιβλίο δεν εκφράζει την πραγματικότητα. Το ίδιο είχε συμβεί με τα δίδυμα: φωτογραφία-ζωγραφική, κινηματογράφος-θέατρο, τηλεόραση-κινηματογράφος,… Το μέλλον του βιβλίου στην έντυπή του μορφή θα εξαρτηθεί από το γενικότερο πολιτισμικό περιβάλλον.
Το οφειλόμενο χρέος μας είναι να αναλύσουμε τις νέες προκλήσεις και να εντάξουμε το ρόλο των βιβλιοθηκών στο «γίγνεσθαι». Με τον τρόπο αυτό θα μετατραπούν σε κοινωνικούς φορείς που εξασφαλίζουν τη μεταφορά στους πολίτες της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και των επιστημών. Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης (ΚΔΒΚ) και η Βιβλιοθήκη της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (ΡΕΣ) είναι από τις πιο σημαντικές και ιστορικές βιβλιοθήκες του ελληνικού χώρου. Έχουν κοινές ρίζες και κοινή αφετηρία. Η ΚΔΒΚ ξεκίνησε τη λειτουργία της τον 17ο αιώνα ως σχολική βιβλιοθήκη, με βιβλία κυρίως θεολογικά, όπως και η Βιβλιοθήκη της ΡΕΣ το 1844. Η προσπάθεια μέσω των δύο βιβλιοθηκών, με σκοπό την παιδεία και την κοινή ωφέλεια, συμπίπτει και χρονολογικά και θεματικά.
Η κληρονομία, η παιδεία, το πνεύμα του Διονυσίου Ψαριανού, ενός από τους σημαντικότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η προσωπική βιβλιοθήκη του οποίου κοσμεί τις συλλογές της Κ.Δ.Β.Κ, συμπίπτει και συμπορεύεται με τον κορμό των βασικών συλλογών της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Ποιο είναι το μέλλον τους στο ψηφιακό περιβάλλον; Θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τη μελλοντική πορεία της Ριζαρείου Βιβλιοθήκης και να προτείνουμε κοινά βήματα με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, με σκοπό το «κοινό καλό»