Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη στο ετήσιο συνέδριο για τα μουσεία «Το Μουσείο Μου»

Νοεμβρίου, 22 2019
logo3

Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της προσέλκυσης κοινού, τα μουσεία μεταβαίνουν από τη φάση της εσωστρεφούς διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη μετατροπή τους σε ζωντανούς κοινωνικούς, πολιτικούς και συμμετοχικούς χώρους. Εδώ και δύο δεκαετίες, οι πολιτιστικοί οργανισμοί έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα συνάφειας, συμμετοχής, ένταξης αλλά και ακτιβισμού. Η ενεργή ενασχόληση δεν αποσκοπεί μόνο στην προσέλκυση νέου κοινού και στην αύξηση των εσόδων, αλλά είναι κεντρικό ζητούμενο για τη λειτουργία του μουσείου ως κοινωνικού φορέα και εταίρου.
Όσο οι επισκέπτες αυτοί μετακινούνται από την ιδιότητα του χρήστη –παθητικού αποδέκτη μουσειακού περιεχομένου– σε εκείνη του συν-δημιουργού, τόσο αρκετά μουσεία επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητά τους ως ανοικτοί, προσβάσιμοι και ευχάριστοι κοινωνικοί χώροι.
Η εμπειρία άλλων οργανισμών και επιχειρήσεων έχει καταδείξει τη μεγάλη αξία τού να παρέχουν τα μουσεία έναν χώρο συνάντησης για ανθρώπους που είτε μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και κοινές αντιλήψεις είτε θέλουν απλώς να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι.
Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το ετήσιο συνέδριο για τα μουσεία «Το Μουσείο Μου» σήμερα Παρασκευή 22 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τις ομιλίες ανθρώπων που είναι καινοτόμοι, τολμηροί δημιουργοί αλλαγής και ισχυροί υπέρμαχοι της δύναμης που έχει ο πολιτισμός στη ζωή των ανθρώπων. Είναι αποφασισμένοι να πολλαπλασιάσουν τον αντίκτυπο με το να μοιράζονται τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2011 με πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη, σε συνεργασία με δύο σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και το British Council. Μέσα στα χρόνια, όμως, εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από ένα συνέδριο.
Η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα μιας δεκάχρονης δυναμικής συνεργασίας και έχει στόχο να προωθήσει τη συλλογική δράση και τη δικτύωση, να ενισχύσει το ανθρώπινο κεφάλαιο των μουσείων, των πολιτιστικών οργανισμών και των ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην πόλη, να βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εμπιστοσύνης, να ενθαρρύνει τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και ωφέλιμων πρακτικών, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα.
Το φετινό ετήσιο Συνέδριο για τα μουσεία, Το Μουσείο Μου, θα πραγματευτεί τις δυνατότητες επιτυχίας του Μοντέλου Τρίτου Χώρου στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και θα διερευνήσει πώς τα μουσεία μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι για διαπολιτισμικό διάλογο, ακτιβισμό και συμμετοχή κοινοτήτων.
Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ