Η ιστορία του Αυστραλού στρατιώτη που έκανε «φυλαχτό» του την ελληνική σημαία στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας SBS

Ιούλιος, 16 2019
dav

H απίστευτη αλλά και συγκινητική ιστορία του Αυστραλού στρατιώτη Reginald Tresise, που το χάραμα της 13ης Απριλίου του 1941 έβαλε στο σάκο του την ελληνική σημαία, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών.
O Reginald Tresise στις 13 Απριλίου του 1941 σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ελληνική σημαία την τοποθέτησε στο σάκο, φυλάσσοντας την ως κόρη οφθαλμού.
Την ιστορία του διηγήθηκε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας SBS, η αναπληρώτρια προϊσταμένη των Αρχείων, Μουσείων και Πινακοθηκών της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, Ελένη Μαργαρίτη.

«Το 1941 μετά την αποχώρηση των αυστραλιανών στρατευμάτων από τη Φλώρινα και συγκεκριμένα της έκτης αυστραλιανής Μεραρχίας που συμμετείχε στον αγώνα κατά των ναζιστικών δυνάμεων, ένα τμήμα της Μεραρχίας κατασκήνωσε στο 1ο Γυμνάσιο της Κοζάνης. Ήταν ακριβώς λίγες ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Γερμανούς που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941. Μιλάμε για τη 13η Απριλίου λίγο ακριβώς πριν εισέλθουν οι γερμανικές δυνάμεις μέσα στην Κοζάνη. Μέσα στο χώρο που κατασκήνωσαν οι στρατιώτες στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο σε ένα κοντάρι 7 ποδών, όπως αναγράφει Reginald Tresise στην επιστολή του την οποία έστειλε στο Δήμαρχο της Κοζάνης τον Απρίλιο του 1959, περιγράφει ότι ήταν μία σημαία η οποία ήταν δεμένη στο κοντάρι και ήταν από μετάξι, με κρόσσια και κορδόνι και ήταν λέει τόσο περήφανη η συγκεκριμένη σημαία που δεν ήθελε να την αφήσει να πέσει στα χέρια των Γερμανών. Την δίπλωσε λοιπόν προσεκτικά και την έβαλε στο σάκο του, παίρνοντας την μαζί του σε όλα τα μέτωπα του πολέμου που πήγε και ήταν αρκετά», αναφέρει η κα Μαργαρίτη.

«Η ελληνική σημαία με κράτησε ζωντανό»

Η σημαία για τον Tresise είναι το φυλαχτό του, το γούρι, το ιερό σύμβολο μιας πατρίδας που έδωσε σκληρή μάχη απέναντι στους ναζί, πιστεύει ακράδαντα ότι του έφερε τύχη και τον κράτησε στη ζωή.
«Αυτή η ελληνική σημαία ήταν καλή μου τύχη και την έφερα καθ’ όλη τη διάρκεια του  πολέμου, όπου έλαβα μέρος. Από την Ελλάδα ως τον Ειρηνικό Ωκεανό», σημείωνε σε επιστολές του ο  Αυστραλός στρατιώτης.
Reginald Tresise
O Reginald Tresise επίστρεψε την ελληνική σημαία στην πόλη της Κοζάνης 1959
Η σημαία περιπλανήθηκε μαζί με τον κάτοχό της σε όλα τα μέτωπα του πολέμου, από την ελληνική ύπαιθρο, στο Κρητικό και Λιβυκό Πέλαγος έως και τον Ειρηνικό Ωκεανό, πριν μετά από πολλά χρόνια επιστρέψει και πάλι στην Κοζάνη.
«Μετά από πολλά χρόνια ψάχνοντας τα πράγματα του βρήκε τη σημαία και ήταν τόσο περήφανη λέει που δεν θέλησε να την κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να την επιστρέψει εκεί που ήταν, στο σχολείο που ήταν, για να τη δουν λέει εκατοντάδες μαθητές και να γνωρίσουν την ιστορία της», ανέφερε στην επιστολή που έστειλε στον Δήμαρχο Κοζάνης με σκοπό την επιστροφή του εθνικού μας συμβόλου, ο Reginald Tresise, όπως υποστηρίζει η αναπληρώτρια προϊσταμένη των Αρχείων, Μουσείων και Πινακοθηκών της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης της πόλης, Ελένη Μαργαρίτη.
Ο Reginald Tresise έσωσε την ελληνική σημαία για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών λέγοντας χαρακτηριστικά πως το μόνο που μου έμεινε από τον πόλεμο ήταν «η ελληνική σημαία και η ζωή μου», επιστρέφοντας την τελικά στην πόλη της Κοζάνης το 1959.

Πηγή: https://www.sbs.com.au/