«Χορεύοντας στη Λούνασα» του Μπράιαν Φρίελ

Μάρτιος, 31 2017
loynasa_afisa_A3

Πέμπτη 6, Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Απριλίου στις 9.00μ.μ.

στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Το αριστούργημα του σπουδαίου Ιρλανδού συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ, «Χορεύοντας στη Λούνασα», σε σκηνοθεσία και μετάφραση Νικαίτης Κοντούρη, σε συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Πέμπτη 6, Παρασκευή 7, Σάββατο 8, και Κυριακή 9 Απριλίου

Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

9.00μ.μ.

Στο πολυβραβευμένο έργο του Φρίελ, ένας νεαρός άντρας, ο Μάικλ, επισκέπτεται το σπίτι που γεννήθηκε στην φανταστική πόλη του Μπάλιμπεκ στο Ντόνεγκαλ της Ιρλανδίας. Εκεί το μυαλό του ταξιδεύει στο καλοκαίρι του 1936 και ανασύρει μέσα από τη μνήμη του τη ζωή της ανύπαντρης μητέρας του και των τεσσάρων αδερφών της. Το καλοκαίρι αυτό σηματοδοτείται από τρεις αφίξεις, αυτή του ιεραπόστολου θείου Τζακ από την Ουγκάντα, του πατέρα του Μάικλ λίγο πριν την αναχώρηση του με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την Ισπανία αλλά και της πρώτης ραδιοφωνικής συσκευής της οικογένειας. Και ενώ ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να γράψει ένα πολίτικό έργο, η ευαίσθητη ιστορική στιγμή μιας προσωρινής φαινομενικής ηρεμίας μοιάζει να αντανακλά την ευαίσθητη ισορροπία του σπιτιού των αδερφών Μάντι. Μια ισορροπία που διαταράσσεται από το ξέσπασμα ενός λυτρωτικού χορού των αδερφών, όταν το ραδιόφωνο εκπέμπει ξαφνικά Ιρλανδική μουσική. Μια κραυγή ελευθερίας πέρα από την καταπίεση του καθολικισμού, την κοινωνική καταπίεση απέναντι στο γυναικείο φύλο και τη φτώχεια. Ένα τρυφερό έργο μνήμης, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και επινόησης είναι δυσδιάκριτα. Όπως γράφει και ο Μπράιαν Φρίελ στο τελευταίο μονόλογο του Μάικλ: «Όταν φέρνω στο μυαλό μου το καλοκαίρι του 1936 με επισκέπτεται μια ανάμνηση πιο καθαρά απ’ όλες τις άλλες. Κι αυτό που με συναρπάζει σ’ αυτή την ανάμνηση είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι πιο πραγματική από το γεγονός και όλα είναι την ίδια στιγμή πραγματικότητα και ψευδαίσθηση».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Δραματουργική συνεργασία: Ελένη Μολέσκη

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Επιμέλεια κίνησης: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου

Σύνθεση ήχων-μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός παραγωγής: Ελένη Μολέσκη

Βοηθός σκηνογράφου: Βενετία Νάση

Διανομή

Μάικλ: Δημήτρης Φουρλής

Κέιτ: Γιολάντα Καπέρδα

Μάγκι: Θάλεια Γρίβα

Άγκνες: Σοφία Βούλγαρη

Ρόουζ: Λίνα Φούντογλου

Κρις: Σοφία Αντωνίου

Τζέρι: Δημήτρης Ντάσκας

Τζακ: Δημήτρης Ναζίρης

Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος

Trailer: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης

Trailer: https://youtu.be/1IdSOJmUxbc

Προπώληση εισιτηρίων

Πληροφορίες – Κρατήσεις

Εκδοτήρια του ΚΘΒΕ, πληροφορίες στο 2315.200.20

Τιμές εισιτηρίων

12€ Κανονικό, 8€ Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων)

Έγραψαν για την παράσταση:

  • Στα πρώτα δέκα λεπτά, νοιώθεις να βρίσκεσαι γατζωμένος στο κέντρο της ιστορίας που εκτυλίσεται στην σκηνή. Άψογοι οι διάλογοι, ωραίες οι συναισθηματικές κορυφώσεις, δυνατές δραματικές εξάρσεις, υπέροχες χορευτικές κινήσεις και χορός, υπηρετήθηκαν με πολύ προεργασία στις πρόβες από το σύνολο των ηθοποιών της παράστασης.[…]Ας μην χάσει κανείς την παράσταση είναι μια ευκαιρία για αναζήτηση…

Σπύρος Κουταβάς, VETONEWS

  • …Μια τέτοια παράσταση, φρέσκια, ζωντανή και ασυγκράτητη, παρόλη την εσωτερικότητά της και τα βαρίδια της πραγματικότητας και του συντηρητισμού των ηρώων της, απολαύσαμε την Παρασκευή το βράδυ, μέρα επίσημης πρεμιέρας της παράστασης, που προέκυψε από τη συνέργεια των ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Ιωαννίνων. Στο τέλος της παράστασης, ο θεατής έχει την απροσδιόριστη αίσθηση ότι όλα τα πρόσωπα επί σκηνής, ακόμη κι εκείνα που πεισματικά καθηλώνονταν στη θέση τους και σπάνια την εγκατέλειπαν ή όσα ελάχιστες στιγμές ακουμπούσαν στη γη, τα γνωρίζει από κάπου. Τούτο το τελευταίο δεν το χρωστά ο θεατής ασφαλώς μόνο στον θεατρικό συγγραφέα και το μικρό αριστούργημά του, αλλά και στις μοναδικές ερμηνείες των ηθοποιών που το υπηρέτησαν με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Νικαίτης Κοντούρη… Δεμένες ερμηνείες, χωρίς καμιά στιγμή αμηχανίας, καλά δουλεμένες σιωπές, διακριτικά, μα παρόντα, τα λικνίσματα και οι ψίθυροι -προπομποί των εκρήξεων που ανεπιτήδευτα αποδίδονται, χωρίς εξεζητημένη υπερβολή.[…] Χρειαζόμαστε μια πραγματικά καλή παράσταση, από εκείνες που μας κάνουν να κλείσουμε τα μάτια και να ονειρευτούμε για λίγο και μια απόφαση -να βγούμε από το σπίτι μας και να πάμε μέχρι το Καμπέρειο, για να στηρίξουμε αυτό που χρόνια λέμε ότι προσδοκούμε και λαχταράμε. Φέτος τον χειμώνα, λοιπόν, μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία. Να συναντηθούμε.

Τιτίκα Τζάλλα, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

  • Η παράσταση «Χορεύοντας στη Λούνασα», σε συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Ιωαννίνων[…]καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στη λογική και στο ένστικτο χωρίς μελοδραματισμούς. Μια ισορροπία που τηρούν και οι οκτώ ηθοποιοί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο[...] Η αίσθηση που σου αφήνει αυτή η θεατρική παράσταση, είναι σαν αυτή που σου αφήνει όταν κοιτάς μια παλιοκαιρισμένη, ασπρόμαυρη οικογενειακή φωτογραφία. Τρυφερότητα, συμπόνια, θλίψη για εκείνους τους ανθρώπους που έζησαν σε ιδιαίτερα σκληρές εποχές και που οι επιθυμίες έμειναν καταπιεσμένες.

Βαρβάρα Αγγελή, TYΠΟΣi