Επιμορφωτική ημερίδα “Τα θρησκευτικά μνημεία του τόπου μου και η παιδαγωγική αξιοποίηση τους στο μάθημα των Θρησκευτικών”, την Τρίτη, 13 Μαΐου και ώρα 12.00 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Μαΐου, 09 2025
thriskeytika_mnimeia


Μία ξεχωριστή επιμορφωτική ημερίδα διοργανώνει η Δ.Δ.Ε. Π.Ε. Κοζάνης με τον Σύμβουλο Θεολόγων Δυτ. Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Πιερίας και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., την Τρίτη, 13 Μαΐου 2025 και ώρα 12.00 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή οι τρεις Μητροπόλεις που έχουν εκκλησιαστική αναφορά στο νομό Κοζάνης και προσκεκλημένοι οι Θεολόγοι μας καθώς και στελέχη, Δ/ντες και Σύμβουλος Εκπαίδευσης των Δ.Δ.Ε. Ημαθίας και Πιερίας. Η ημερίδα έχει θέμα «Τα θρησκευτικά μνημεία του τόπου μου και η παιδαγωγική αξιοποίησή τους στο μάθημα των Θρησκευτικών» και περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε προσκυνήματα, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, μαζί με σειρά διαλέξεων, εισηγήσεων και αφιερωμάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Στόχοι της ημερίδας είναι η συμβολή της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών για τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των Θεολόγων εκπαιδευτικών και η καλλιέργεια του θρησκευτικού γραμματισμού μέσα από την ανάδειξη της σπουδαιότητας της ιστορίας και αξίας των θρησκευτικών μνημείων της κάθε περιοχής. Επιπλέον, η αναγνώριση της πολιτισμικής και καλλιτεχνικής αξίας των μνημείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ουσιώδους σημασίας. Ένας πολύ σημαντικός στόχος είναι η προβολή και ανάδειξη βιωματικών πρακτικών διδασκαλίας, καθώς και η αξιοποίηση της τέχνης στη θρησκευτική εκπαίδευση, που έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα.
Τα ιστορικά προσκυνήματα του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, το Επισκοπείο Κοζάνης, η «Βασιλική» Εκκλησία των Κατηχουμένων στα Σέρβια, η Αγία Παρασκευή Σιάτιστας, ο Άγιος Μηνάς Εμπορίου Εορδαίας είναι κάποια από τα επισκέψιμα και εξερευνώμενα ταυτόχρονα μνημεία αυτής της ημερίδας. Μέσα στο γενικότερο αίτημα λειτουργίας της σύγχρονης εκπαίδευσης ως παιδείας αξιών, η θρησκευτική σχολική αγωγή καλείται να λειτουργήσει ως φορέας και μεταλαμπαδευτής ενός «πολιτισμού του προσώπου» στο χώρο της παιδείας, αναδεικνύοντας την αξία των προσκυνημάτων και θρησκευτικών μνημείων