Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κοζάνης ανέδειξε το Γ’ Επιστημονικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Δεκέμβριος, 10 2018
IMG_5114_640x426

Πλήθος νέων σημαντικών στοιχείων για την ιστορική διαδρομή της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής συνεισέφεραν οι εισηγητές που πήραν μέρος στο Γ΄ Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας μέσα από τις πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχημένη διεξαγωγή του καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου (7 με 9 Δεκεμβρίου 2018).
Το συνέδριο διοργάνωσε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, που το φιλοξένησε στους νέους της χώρους, σε συνεργασία με την Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Σπουδών και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι διάφορες θεματικές ενότητες του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού, που είχε την ευκαιρία να ακούσει πολλές νέες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, κάποιες εκ των οποίων άγνωστες μέχρι τώρα, για την Κοζάνη και την ιστορία της, τις οποίες παρουσίασαν αξιόλογοι επιστήμονες και ερευνητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους πολλοί νέοι επιστήμονες της περιοχής μας.
«Η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή σε ερευνητές και ακαδημαϊκούς, για να μπορούν να εκπονούν τις εργασίες τους και να τις παρουσιάζουν στη δική τους κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό», τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Δημόπουλος.
Ο διευθυντής ερευνών ΚΕΜΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών Χαρίτων Καρανάσιος, στάθηκε στον πλούτο των χειρογράφων και εντύπων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη επισημαίνοντας ότι «προσπαθούμε με το συνέδριο αυτό να προωθήσουμε την τοπική ιστορία. Η βιβλιοθήκη στεγάζει χιλιάδες έγγραφα και μπορούμε να αναδείξουμε μέσα απ’ αυτά πολλά κομμάτια της ιστορίας μας».
Πρόεδρος της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ντίνας, αναφέρθηκε στο πώς συμβάλλουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις στην ανάδειξη της ιστορίας υπογραμμίζοντας πως «η παρουσίαση των ευρημάτων που προκύπτουν από τις μελέτες που γίνονται σε τοπικό επίπεδο συμβάλλουν καθοριστικά στο να αποκτήσουμε εθνική αυτογνωσία, καθώς το παρελθόν μπορεί να φωτίσει το μέλλον μας».