Άρθρο της ιστοσελίδας: vivlioparousiasi.gr

Νοεμβρίου, 06 2017
logon

Κοβεντάριος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης: νέο κτίριο για το διαμάντι της δυτικής Μακεδονίας

Στην πόλη της Κοζάνης, την «πόλη του Βιβλίου» όπως ανακηρύχθηκε το 1995 από το υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται η Κοβεντάριος Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδος, στη συλλογή της οποίας μπορεί να βρει κανείς τόμους, χειρόγραφα, κώδικες, σπάνιες εκδόσεις ανάμεσα τους τα «Μετα τα Φυσικά» και το «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη σε εκτύπωση του 1497, το «Λεξικό της Σούδας» και το «Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό» τυπωμένα στη Βενετία το 1514 και 1549 αντίστοιχα και ένα από τα δεκαεπτά σωζόμενα πρωτότυπα της «Χάρτας» του Ρήγα Φεραίου.
Πέρα από όλους αυτούς τους θησαυρούς, η βιβλιοθήκη για πολλά χρόνια είναι κέντρο φιλόξενο για τη γνώση, τη λογοτεχνία, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες με την επισκέψιμότητα της να ξεπερνά τους εκατό χιλιάδες επισκέπτες ανά έτος. Πριν από μια δεκαετία ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο για τη δημιουργία ενός νέου χώρου που θα έδινε παράλληλα μια νέα ματιά στην ήδη επιτυχημένη της πορεία. Εδώ και μερικούς μήνες το έργο ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε σταδιακά η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης.
Ο νέος χώρος που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη αγγίζει τα 6800τ.μ. και εκτός από το βασικό χώρο της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χώρο υποδοχής και μουσείο Βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη απλώνεται σε δύο κύρια επίπεδα και ένα υπερυψωμένο χώρο καθώς και ένα χαμηλότερο επίπεδο, όπου και θα φιλοξενηθούν οι παλιές εκδόσεις, οι ειδικές συλλογές, ο χώρος των ερευνητών και ένα εργαστήρι για τη συντήρηση των βιβλίων.
Στο χώρο υποδοχής εκτός από τις εισόδους στο μουσειακό χώρο και το χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης εκδηλώσεων και εκθέσεων. Στο μουσείο υπάρχουν θησαυροί της μεταβυζαντινής περιόδου, ιερά κειμήλια, ξυλόγλυπτα και επιγραφές. Ο νέος χώρος και οι δυνατότητες που παρέχει δικαιολογημένα κάνουν υπερήφανους όλους τους κατοίκους της πόλης. Η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης σε αυτό το κτίριο κόσμημα σίγουρα θα προσφέρει πολλά στο κοινό, θα λειτουργήσει βοηθητικά στις συνεχείς και επιτυχημένες δράσεις που οργανώνει η βιβλιοθήκη και θα διευκολύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Πέρα από την κτιριακή αυτή ανανέωση δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να αναφέρει «τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα  βιβλία» και δίνουν ζωή στη βιβλιοθήκη. Πρόκειται για τη διευθύντρια βιβλιοθηκονόμο Γιάννα Στεργιοπούλου, τη βιβλιοθηκονόμο Ελένη Μαργαρίτη, τη βιβλιοθηκονόμο Αρσινόη Χατζηαναστασίου και τους βιβλιοθηκονόμους Ιωάννη Χαρσώνη και Εμμανουήλ Τράγια. Είναι όλοι αυτοί που είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το κοινό με χαμόγελο και να αγκαλιάσουν οποιαδήποτε δράση αφορά τα βιβλία.
 στον διαδικτυακό τόπο kozlib.grμπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της βιβλιοθήκης, να δείτε τις συλλογές και τους καταλόγους τις δράσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και να δείτε σε ειδικό φυλλάδιο τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις